Odkritje obnovljenega spomenika madžarskemu huzarju

datum: 07.11.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Foto Jožko Člekovič

V petek, 15. novembra 2013 ob 14.30, bo v Logu, ob znani romarski cerkvi, potekala slovesnost ob odkritju obnovljenega spomenika, posvečenega madžarskemu junaku Palu Rostasu. S skupnimi močmi so projekt obnove izpeljali Krajevna skupnost Budanje, študijski krožek Ustavimo korak in Občina Ajdovščina, ob moralni in finančni podpori Kulturnega društva Jozsef Attila iz Ljubljane in Kulturnega sklada Budakeszi iz Madžarske. Slavnostna govornika na prireditvi bosta minister za obrambo Republike Slovenije gospod Roman Jakič in minister za obrambo Madžarske gospod Csaba Hende.
Vabljeni!

Madžarski huzar Pal RostasPal Rostas, junaški huzar, ki se je boril na strani avstrijskega cesarstva, je oktobra leta 1813 prav na območju, kjer stoji spomenik, izgubil življenje v bitki s francoskimi vojaki. Hrabri huzar je 3. oktobra 1813 zadrževal na cesti od Vipave proti Ajdovščini šestdeset pešcev in sedem konjenikov v četrt ure trajajočem boju ter kljub mnogim ranam ni odnehal. Pogrebci so ugotovili, da je bil pokojnik zadet od tridesetih krogel, smrtonosna pa naj bi bila le zadnja. O junaku so oktobra 1845 pisale tudi Rokodelske novice: »… Junaka slavna smert je šla tisti dan od ust do ust po vsej dolini; teržanje so ga z veliko častjo pri Ložki cerkvi pokopali. Hvalevreden peti huzarski regiment iz Milana je sklenil narediti junaškem sinu spomenik iz trdiga kamna na grop postaviti 5 in pol čevljev visoko s predvidenim spodobnim železnim oklepam. …«

Spomenik so porušili italijanski okupatorji. Kip so razbili in nekateri njegovi deli so ležali povsem zapuščeni na šolskem dvorišču v Vrhpolju. Od leta 197l so ostanki kipa deponirani v Goriškem muzeju. Z osamljenim podstavkom se je na eni svojih fotografij hudomušno poigral cenjeni ajdovski umetnik Veno Pilon, eden največjih slovenskih ekspresionistov.

Ideja o obnovi spomenika in oživitvi zgodbe o hrabrem huzarju Palu Rostasu se je porodila na srečanju študijskega krožka Ustavimo korak, v okviru Ljudske univerze Ajdovščina, v letu 2008. Člani Magda Rodman, Vera Kodrič, Jožko Člekovič, Jože Kebe, Ivan Kobal, Ljubomir Mohorič, Zmago Krašna in Boža Bolčina so si zastavili visok cilj – obnovo spomenika do leta 2013, do 200. obletnice bitke, v kateri je Pal Rostas izgubil življenje.  

Madžarski huzar Pal RostasObčina Ajdovščina je preko javnega razpisa odobrila prva sredstva za obnovo spomenika ter tako pokazala razumevanje do ohranjanja kulturne dediščine. Restavratorska in obnovitvena dela je prevzel Zavod za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici, dela je vodil Anton Naglost.

Tudi madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji je takoj pokazalo veliko zanimanje za projekt obnove spomenika ter k sodelovanju privabilo Kulturno društvo Jozsef Attila iz Ljubljane in Kulturni sklad Budakeszi iz Madžarske. 9. novembra leta 2012 so partnerji v projektu slovesno podpisali tripartitno pogodbo, s katero so bila zagotovljena sredstva za dokončanje obnove spomenika – za reprodukcijo kipa huzarja Pala Rostasa in za ograjo okoli spomenika.

Veliko so k uspešnemu zaključku projekta obnove prispevali Krajevna skupnost Budanje in predvsem domačini, ki so opravili ogromno prostovoljnega dela.

Projekt obnove spomenika madžarskega huzarja je s svojim zaključkom na začetku novih zgodb. Hrabri junak je prijateljsko povezal dve deželi – Slovenijo in Madžarsko – ki lahko na podlagi zgodbe iz preteklosti snuje nove, skupne načrte za prihodnost.

Oglejte si še več fotografij

Občina Ajdovščina