Še zadnjič pod skupno streho

datum: 28.10.2013
kategorija: Novice

Teden dni pred praznikom dneva mrtvih so v Podkraju s svečano prireditvijo zaključili velik projekt za krajevno skupnost. Na razširjenem podkrajskem pokopališču stoji nova mrliška vežica, pred pokopališčem je novo parkirišče, od tod do središča vasi pa je za pešce urejen nov pločnik ob cesti. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, nove pridobitve pa je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.

Arhitekt Andrej Čopič je predsedniku KS Podkraj Metodu Bizjaku izročil v hrambo še »Mrliška vežica je sestavljena iz dveh majhnih hišic, dveh majhnih arhitektur, preko katerih se pne ta velika streha, ki ustvarja poslovilni prostor, prostor, kjer se še zadnjič združimo pod skupno streho«, je idejo predstavil arhitekt Andrej Čopič. Prav ta osrednji prostor daje občutek veličastnosti in svečanosti. Objekt je topel na pogled, saj vsebuje veliko lesa, tudi fasada je lesena, celo beton ima odtisnjene »letnice«. Namesto velikega razpela, ki naj bi stalo na levi strani hišice, je tu zdaj »zvončnica«, vanjo sta lepo ukpomponirana staro razpelo in kropilnik. Za zvonček pa je potrebna sredstva primaknil dobrotnik, podjetnik iz Podkraja. Andrej Čopič je ob tej svečani priložnosti predsedniku Krajevne skupnosti Podkraj, Metodu Bizjaku, izročil uporabno dovoljenje za objekt.

Župan in predsednik KS Podkraj sta pozvonila na zvonček ter tako simbolno svojemu namenu predala nove pridobitve Več podatkov o projektu izgradnje mrliške vežice v Podkraju

Za svet krajevne skupnosti je bila izgradnja mrliške vežice prioritetna, pa tudi težka naloga, s katero so se ubadali že prejšnji sveti. »Seveda brez težav ni šlo. Skupaj s kolegi iz sveta KS smo jih reševali po naših najboljših močeh. Uspeli smo, čeprav smo si bili krajani sami včasih največji nasprotniki«, je v svojem nagovoru med drugim povedal predsednik Metod Bizjak. Zahvalil se je vsem, ki so pripomogli k dokončanju projekta.

Svetu krajevne skupnosti in krajanom je čestital župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak: »Uspeh – investicija, prijazni medčloveški odnosi, solidarnosti, skupnost, medsebojno razumevanje – to izkušnjo se splača še poglobiti, razširiti …« Župan in predsednik krajevne  skupnosti sta pozvonila na zvonček ter tako nove pridobitve simbolno predala svojemu namenu.

Iskrene čestitke je krajanom izrekel tudi škof Jurij Bizjak, po rodu iz teh krajev: »Vsem iskreno čestitam za premišljeno načrtovano in skrbno izdelano poslovilno hišico. Odpiramo in blagoslavljamo jo v tem jesenskem času, ko pobiramo naše pridelke in sadove naše zemlje, ki nas spominjajo, da tudi mi rastemo in zorimo in nekega dne dozorimo in pademo v zemljo – ne za razpad in trohnobo, temveč za novo življenje …«

mrliška vežica Podkraj-25okt013 042Podkrajci se resnično lahko veselijo velike pridobitve, ki jim je dala zagon tudi za naprej. V tem projektu so se znali združiti, si pomagati in skupaj prispevati k skupnemu dobremu. Domači župnik in farani so zbrali prostovoljne prispevke za umetniško sliko, ki krasi mrliško vežico. Na slovesnosti so se odlično izkazali kar trije domači zbori – mešani cerkveni pevski zbor, ki ga vodi g. Lojze Bajc, ženski pevski zbor Marjetice pod vodstvom Alijane Trošt - Rupnik  ter otroški pevski zbor, ki ga vodi Urška Širca. Podkrajske gospodinje pa so za slajši zaključek napekle peciva.

mrliška vežica Podkraj-25okt013 042Teden dni pred praznikov vseh svetih je podkrajsko pokopališče urejeno in pripravljeno na obiske.