Odprtje poslovilnega objekta na pokopališču v Podkraju

datum: 21.10.2013
kategorija: Sporočila za javnost

V petek, 25. oktobra 2013 ob 17. uri, bo na pokopališču v Podkraju potekala slovesnost ob odprtju nove mrliške vežice. Z odprtjem novega objekta slovesa se zaključuje širše zasnovana investicija – pokopališče je razširjeno, opremljeno z novimi parkirnimi mesti ter ekološkim otokom, med vasjo in pokopališčem je urejena varna povezava. Investicijo je v tesnem sodelovanju s Krajevno skupnostjo Podkraj izpeljala Občina Ajdovščina.

Krajevna skupnost Podkraj si je vrsto let prizadevala za obnovo poslovilnega objekta na že zdavnaj premajhnem pokopališču. Zato je veselje ob zaključku projekta neizmerno.

Staro, dotrajano in neuporabno mrliško vežico je zamenjal sodoben objekt, izdelan po načrtu arhitekta Andreja Čopiča. Pritlični objekt je sestavljen iz dveh pravokotnikov, ki ju združuje skupna streha. Odpira se proti jugu, na osrednjo ploščad. V zahodnem delu objekta so urejene čajna kuhinja in sanitarije, v vzhodnem delu je mrliška vežica, osrednji del objekta pa je namenjen izvajanju pogrebnega obredja v slabem vremenu, lahko pa služi tudi kot dodatna mrliška vežica. Objekt pokriva razgibana streha v treh višinah.

Ob južni meji pokopališča je urejeno novo parkirišče z 9+1 parkirnimi mesti. Glavna cesta, ki povezuje pokopališče in vas, je dobila svoj pločnik.  

Dela je izvedlo preko javnega razpisa izbrano podjetje Velrad Inženiring d.o.o. iz Ajdovščine. Pogodbena vrednost del je 209.402 evra (z vključenim DDV). K temu je treba prišteti še strošek gradbenih del prestavitve elektrovoda in postavitve nove trafo postaje, kar je znašalo 6.947 evra. Investicijo sta krili Občina Ajdovščina in Krajevna skupnost Podkraj, ki je v ta projekt vložila vrnjena sredstva iz vlaganj v telekomunikacije. Podkrajci so namreč telefonsko omrežje pred mnogimi leti gradili tudi s pomočjo samoprispevka, ki se po vračilu lahko vlaga le v skupne družbeno-koristne projekte. Kar 145.000 evrov vrnjenih sredstev so torej Podkrajci sami primaknili k izgradnji nove mrliške vežice in širitvi pokopališča ter z izvedbo projekta uresničili dolgoletno željo.

Vabimo vas na slovesnost v petek, 25. oktobra 2013 ob 17. uri, pred novo mrliško vežico na podkrajskem pokopališču. Kulturni program bodo oblikovali domačini, nov poslovilni objekt bo blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, zbrane pa bosta pozdravila tudi predsednik KS Podkraj Metod Bizjak in župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.

Občina Ajdovščina