Znane dobitnice certifikata Mladim prijazna občina 2013-2017

datum: 21.10.2013
kategorija: Novice

Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in v letu 2013 tudi z Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013 ter pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja tudi letos podeljuje certifikat Mladim prijazna občina, ki predstavlja prvo tovrstno certificiranje v Evropi. Letos si je certifikat prislužilo 6 občin. Slavnostna podelitev certifikatov bo v sredo, 20. novembra v Mariboru.

Naziv Mladim prijazna občina 2013-2017 so si z izvajanjem ukrepov za reševanje problematike mladih na lokalni ravni na področjih izobraževanja, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja, participacije, mladinskega organiziranja in mobilnosti pridobile Občina Ajdovščina, Občina Črna na Koroškem, Občina Ravne na Koroškem, Občina Sevnica, Občina Šentjur in Občina Žalec.

Certifikat Mladim prijazna občina nagrajuje tiste lokalne skupnosti, ki ukrepe s področja lokalnih mladinskih politik v občini že uspešno izvajajo. Priznanje hkrati predstavlja pomembno spodbudo ostalim občinam, da začnejo z izvajanjem ukrepov mladinske politike in tako ustvarijo več mladim prijaznih lokalnih skupnosti.

V letu 2012 je certifikat Mladim prijazna občina prejelo 7 občin (od tega 4 mestne), v letu 2013 pa je bilo takih občin 6. Slovenija je v dveh letih od pričetka razvijanja in podeljevanja certifikata Mladim prijazna občina bogatejša za 13 lokalnih skupnosti, ki ustvarjajo boljše pogoje za življenje in razvoj mladih v domačem lokalnem okolju. Prvi koraki so prehojeni; pot, ki vodi Slovenijo v mladim prijazno deželo pa je še dolga.

 »Mladi v Sloveniji potrebujejo možnost in priložnost, da vplivajo na svoj položaj in sodelujejo pri snovanju vseh politik, ki se posebej dotikajo njihovega življenja. Statistični podatki na področju mladine kličejo po spremembah. Stanje na področju položaja mladih je potrebno izboljšati in mladim omogočiti, da odrastejo v samostojne in odgovorne državljane. Ukrepe s področja lokalnih mladinskih politik lahko z manjšim naporom in angažiranostjo lokalnih oblasti in mladih začnemo sistematično najbolj enostavno in hkrati najbolj učinkovito izvajati v lokalnih skupnostih, ki imajo moč in pristojnosti, da položaj mladih ustrezno uredijo,« pojasnjuje Rozana Mužica, vodja programa Mladim prijazna občina.