Za pojest!

datum: 27.09.2013
kategorija: Novice

In prvi grižljaj, pravzaprav je bil kar izdaten obrok, je bil nadvse okusen. Sinoči se je namreč v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini pričel gledališki festival Štrudlfest, ki ga letos spremlja slogan »…za pojest!«. Za sladek poobedek sinočnjega otvoritvenega večera je mojstrsko poskrbela dramska igralka Violeta Tomič.

Štrudlfest četrtek 2013Uvod v letošnji festival je pripadel artistoma iz skupine Čupakabra, ki sta z ognjeno predstavo in ob spremljavi domače tolkalske zasedbe LaKonga pričarala čarobno vzdušje. Skozi otvoritveno slovesnost smo okušali prejšnje festivale, letošnjega, v organizaciji KUD Javorov hudič, sta predstavili glavni kuharici, »šefici« Tadeja in Polona. K besedi je bil povabljen tudi župan Marjan Poljšak, ki se je organizatorjem zahvalil za njihovo delo, ki pozitivno vpliva na širše družbeno življenje v naših krajih.

Štrudlfest četrtek 2013

Štrudlfest četrtek 2013Večer pa je zaokrožila predstava Babilon, monodrama v izvedbi Violete Tomič. Odmevna predstava je navdušila tudi skoraj do zadnjega kotička polno dvorano v Ajdovščini. Zgodba, pravzaprav »televizijski šov«, poskuša odkrivati ozadje incidenta v hotelu Babilon ob majhnem koščku slovenskega morja na jadranski obali … Češka turistka je namreč vstopila v hotel in dvakrat ustrelila proti receptorju – no, žrtev sicer ni bilo, skoraj zagotovo je incidentu botrovala ljubosumnost, televizijska oddaja pa želi odkriti ozadje tega dogodka. Violeta Tomič si skozi uro in pol dolgo predstavo preobuje kar osem parov čevljev ter predstavi Štrudlfest četrtek 2013prav toliko različnih osebnosti – voditeljico oddaje in priče dogodka v hotelu Babilon. Bosanska čistilka, primorski plejboj, češka turistka, ruska plesalka, slovenska kmetica … Igralka mojstrsko menja čevlje, lasulje, suknjiče … ter se levi v nove vloge. Komična predstava temelji na odlični igri, Violeta pa z vsako novo vlogo ponovno prepriča. In nasmeje. Do solz. Po trdem delu si je igralka tudi v Ajdovščini zaslužila dolg in navdušen aplavz. In čestitke!

Štrudlfest pa se komaj dobro začenja – dopoldan predstave za otroke, popoldan za mladino in odrasle, nocoj se nam obeta glasbena poslastica v MC-ju, jutri Štrudlfest četrtek 2013pa z delom pričnejo tudi delavnice.

Letos bomo »pojedli« že 14. festival Štrudlfest, ki postaja (ali pa je že) najelitnejši kulturni dogodek v našem kraju. Skozi leta se je pilil tudi koncept festivala, ki med vsemi zvrstmi umetnosti daje največ poudarka prav gledališču ter pri tem pušča odprta vrata za druge umetniške žanre, ki so tudi sicer obvezni festivalski dodatek. Plakati, majice, letaki, priponke, festivalska scenografija, zastave ... so likovni dodatek. Petkovi večeri se Štrudlfest četrtek 2013zaključujejo z glasbo, film se tako ali tako rad druži z gledališčem, prav tako je svojevrstno gledališče ples. Za kulinarično umetnost pa so tudi letos poskrbele Štrudl-mame.

Privoščite si svoj grižljaj kulturne hrane – Štrudlfest vam ga ponuja brezplačno, in tako bo tudi ostalo.

Program Štrudlfesta 2013

logo štrudlfest