Štrudl(fest) za pojest - konec tedna v znamenju tradicionalnega gledališko-plesno-glasbeno-filmskega festivala

datum: 24.09.2013
kategorija: Novice

In spet prihaja Štrudlfest … tokrat … ZA POJEST. Organizatorji so v roke prijeli ribežne in valarje, lopatke in metlice pa mešalnike ter zmesili bogat program že osmega festivalskega leta v režiji KUD-a Javorov Hudič.
Še kako steče dobra hrana skozi želodec, pa naj steče tudi kultura, ki vam jo s srcem v vročem pekaču ponujamo tudi letos. Naj vas vonj mikavnih štrudl-dogodkov 'zvleče' v Dvorano prve slovenske vlade in druga prizorišča v mestu. Podarite si kaloričen zadnji vikend v septembru.
Vabljeni od 26. do 29. septembra v Ajdovščino na brezplačne gledališke dogodke.

Štrudlfest plakat - 2013Program letošnjega že 14. Štrudlfesta je pester in vsebinsko raznolik. Gledališkim sladokuscem ponuja zanimivo žanrsko izbiro predstav  pa tudi znane gledališke ter glasbene zasedbe.

Tako bo otvoritveni večer zaznamovala znana slovenska gledališka igralka Violeta Tomič  v monokomediji Hotel Babilon, v kateri se igralka preizkuša v enajstih vlogah –  te razpredajo nenavadno zgodbo o ljubezni, ki se godi poleti v majhnem primorskem mestecu med češko turistko Zuzano Kollarovo in lokalnim zapeljivcem. Ko slednji zavrže naivno dekle, se v navalu ljubosumja zgodi poskus umora. Mediji hitro izbrskajo zgodbo, jo napihnejo, nekateri jo celo spremenijo do nerazpoznavnosti.

V petek bo na gledališkem pladnju postrežen Sašo Hribar show, zagotovo pa bo glasbeni vrhunec letošnjega festivala nastop skupine Terrafolk, glasbene zasedbe, ki sodeluje z vrhunskimi klasičnimi, studijskimi, ljudskimi in jazz glasbeniki ter tudi z različnimi orkestri. Njihova prepoznavnost je v kršenju pravil 'glasbenih policij' in se raje predajajo glasbenemu hedonizmu.

Med dobrim in zlom - februar 2013Festivalski navdušenec ne sme spregledati domače predstave Med dobrim in zlom, dramske zasedbe OŠ Danila Lokarja, ki na izviren način predstavi boj med dobrim in slabim v paralelnem vampirskem svetu. Predstava je bila nagrajena z zlato plaketo na srečanju otroških gledališč Slovenije.

Za zaključek pa najslajše. Predstava Vzemi me v roke, s katero zaokroža svoje delo slovenski dramski igralec Iztok Jereb, poznan po vrsti vlog v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Z njim se je pogovarjal Branko Lavrenčič

Iztok Jereb Ajdovščina! Na kaj me spominja to mesto? Nekje v albumu imam fotografijo svojega prvega javnega nastopa v stari dvorani pri Tekstini. To je bilo leta 1952. Z ajdovskim vrtcem sem plesal na neki proslavi. Potem so bila tukaj gostovanja z gledališči. In nenazadnje vaš slavni moški pevski zbor Srečko Kosovel pod vodstvom Klavdija Koloinija. Kdo ve na kolikih proslavah smo skupaj sodelovali in kolikokrat so samo meni zapeli Bore.

Prvič sem stopil na odrske deske leta 1960 in to pod okriljem koprskega ZKO-ja. Po ukinitvi koprskega poklicnega gledališča se je pokazala potreba po otroških predstavah za razne priložnosti. Leta 1963 je v Koper prišel režiser in umetnostni zgodovinar profesor na AGRFTV dr. Marko Marin in ustanovil Oder mladih. V tem gledališču sem do zaključka AGRFTV leta 1970 odigral šest vlog. Kot absolvent sem se že leta 1970 zaposlil v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici.

V enajstih letih službe v PDG Nova Gorica sem igral v triinšestdesetih predstavah. Morda se zdi to visoka številka, toda v tistih  letih je PDG oralo ledino, saj na celem Primorskem ni bilo nobenega drugega gledališča. Bilo je sicer Stalno slovensko gledališče v Trstu, vendar ni moglo pokrivati zamejstva, obalne občine in severne Primorske. Tako je v tistih letih PDG gostovalo skoraj v vseh krajih na Primorskem, včasih v nemogočih razmerah.

Leta 1982 sem se preselil v Ljubljano in se zaposlil v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer sem dočakal upokojitev ...

S Primorskim dramskim in Lutkovnim gledališčem sem gostoval na vseh celinah. V teh triinštiridesetih letih sem sodeloval v 172 premierah. Zaslužil sem si tudi nekaj domačih in mednarodnih nagrad ter priznanj. V letih, ko sem delal v Lutkovnem gledališču, se mi je kdaj pa kdaj stožilo po dramskem gledališču, zato sem gostoval v Slovenskem komornem gledališču, Mladinskem gledališču, Gledališču Loža idr. Stalno sodelujem s Slovenskim radiom in televizijo ter pri snemanju slovenskih filmov.

Predstava Vzemi me v roke govori o zatonu bralne kulture, o življenju in učenju, o ljubezni in žrtvovanju, o upanju, brezupu in smrti. Ni komedija, ni tragedija, ampak izvirna, flisarjevska tragikomedija, kakor je večino njegovih dram označil slovenski kritik in teoretik dr. Blaž Lukan.

Z imenovano predstavo se  tudi zaključuje letošnji Štrudlfest.

Nič manj opazni so tudi ostali dogodki, ki jih spremljajte v festivalskih dneh – dopoldanske predstave za otroke, večerna poulična gledališča, delavnice, domači gledališki projekti in drugi gledališki dogodki. Veseli bomo vašega okušanja letošnjega pestrega programa za vse generacije.