10. rojstni dan Lične hiše

datum: 19.09.2013
kategorija: Novice

Prav na današnji dan se je pred 10. leti »rodila« galerija Lična hiša, ki bo v soboto, 21. septembra 2013, okroglo obletnico tudi praznovala. Deset let je že, odkar mlada Ličnova kulturno-umetniško barvata življenje v mestu. Ob likovnih umetnikih so v Ličnih hiši skozi desetletje našli svoje mesto tudi oblikovalci, glasbeniki, gledališčniki, arhitekti … Predvsem pa je galerija na Prešernovi ulici v Ajdovščini postala priljubljeno shajališče ljubiteljev umetnosti. Vse najboljše in še na mnoga desetletja, Lična hiša!

lična hiša19. septembra leta 2003 so se odprla vrata galerije, o kateri že njeno ime pove veliko. Lična hiša je že na prvi pogled lična, takoj čez prag, v notranjosti, pa skriva bogastvo ustvarjalnosti. Pravzaprav ničesar ne skriva, saj so vrata Lične hiše odprta na stežaj. Skozi deset let je povabila na preko 60 žanrsko različnih razstav, tu so se vrstili koncerti, literarni večeri, potopisna predavanja, glasbeni dogodki, celo modna revija.

Gospodarja Lične hiše sta David in Polona Ličen. Oba tudi odlična samostojna umetnika – oblikovalca, knjižna ilustratorja, grafika in slikarja, z bogatim opusom samostojnih in skupinskih razstav. Tudi Ajdovščini sta pustila svoj pečat, izpostavimo le Davidovo sliko na pročelni fasadi šole v Šturjah in pisani bibliobus, ki s svojo poslikavo že na daleč pritegne pogled in nariše nasmeh, prav tako delo Davida Lična. Polona pa rada poseže tudi na glasbeno področje ali vzame pero v roke ter napiše pravljico za otroke.

Za svoje delo sta prejela že veliko nagrad, tudi v mednarodnem prostoru.

Lična hiša pa je tudi prodajna galerija, kjer dobijo možnost trženja svojih izdelkov tudi drugi umetniki in rokodelci. Več na spletni strani www.licnahisa.com.

Vabljeni na praznovanje desete obletnice delovanja Lične hiše, ki bo v soboto, 21. septembra ob 19. uri. Ob tej priložnosti bo odprta razstava del članov Umetniškega društva Lična hiša, dogodek bo pospremil bogat kulturni program s pomembnimi gosti, povezovala ga bo ga. Ivana Slamič.