Smo narod, ki je med najbolj izjemnimi. Toliko, kolikor smo tega sposobni, toliko se tega tudi ne zavedamo.

datum: 16.09.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Prav na praznični 15. september 2013, ko se, še posebej Primorci, spominjamo obletnice priključitve Primorske k matični domovini, je na dvorcu Zemono potekala prireditev - poklon Vipavske doline Borisu Pahorju. Dogodek je organizirala založba Mladinska knjiga, v sodelovanju z občinama Ajdovščina in Vipava ter Dvorcem Zemono.

Prijetno presenečenje so pisatelju priredili pevci Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel pod vodstvom zborovodje Matjaža Ščeka, zapeli so mu za dobrodošlico ob njegovem prihodu, že na vrtu dvorca, nato pa so ga pospremili v polno dvorano, ki so jo v velikem delu zasedali mladi. Boris Pahor je bil še posebej vesel svojega starega prijatelja, ki mu je utrl pot v Francijo, od tam pa po vsej Evropi, dr. Evgena Bavčarja, ki danes živi v Parizu, doma pa je iz Lokavca. Nastopili so še recitatorji iz kluba mladih TIGR-ovcev in Tamburaški orkester Tamburjaši pod vodstvom Vlaste Lokar – Lavrenčič. Pisatelju sta dobrodošlico in voščila izrekla tudi oba zgornje-vipavska župana, župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in župan Občine Vipava mag. Ivan Princes.

Sledil je pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem, še prej pa kratek pozdrav dr. Evgena Bavčarja, ki je močno zaznamoval drugo literarno obdobje, »ko je Pahorjeva beseda postala evropska«, kot ga je napovedala dr. Tatjana Rojc.

Poklon Vipavske doline Borisu Pahorju, 15. september 2013Dr. Evgen Bavčar se je s pisateljem srečal leta 1986, takrat se je začela pot preko Francije, v Nemčijo, Italijo, … Ponovnega srečanja s Pahorjem v svojem domačem kraju je bil vesel: »… Pomembno je to, ker vsi tisti, ki danes tukaj sodelujete, kakorkoli že, verjamete tisto resnico, ki se glasi: lokalno je lahko univerzalno, če odmislimo bariere. Ko ni več barier, je lokalno lahko univerzalno. Tako je Boris Pahor naredil iz lokalnega mesta svojega rojstva, Trsta, univerzalno etično, literarno, človeško sporočilo, tako vi danes s to proslavo sporočate nekaj univerzalnega, neke vrednote, ki so zelo pomembne. …. Za zaključek pa še to: Slovenci se moramo zahvaliti biološkemu čudežu, trdovratnosti, trdoživosti … gospoda Pahorja, da lahko ob tem visokem jubileju še vedno, kot narod zamudnikov, delimo, oziroma sprašujemo svojo slovensko vest, ob srečanju z njim, z njegovo sporočilnostjo, njegovo vlogo, njegovo misijo v izboljšanju sveta.«

Poklon Vipavske doline Borisu Pahorju, 15. september 2013Uvodoma v pogovor s pisateljem, o njegovem življenju in delu, je urednik Založbe Mladinska knjiga Zdravko Duša predstavil idejo o monografiji o pisatelju Borisu Pahorju z naslovom »Tako sem živel«, nato pa besedo predal avtorici, dr. Tatjani Rojc. Osrednji prostor zgodbe o pisateljevem življenju je Trst, najprej »srečno« mesto, po junijskem požigu tržaškega narodnega doma, »ki predstavlja mitski moment v tragediji celotne Primorske«, pa »žalostno« mesto. V tretjem, zadnjem delu knjiga opisuje Pahorjevo evropsko obdobje, kjer je močno prisoten dr. Evgen Bavčar.

V dobri uri pogovora je nato pisatelj ponovno mojstrsko pripovedoval zgodbe iz svojega, našega življenja ter nam dopovedoval, da smo pridni, delovni, ustvarjalni, naj začnemo ceniti sami sebe. Svojo pripoved je začel z veliko pohvalo vsem interpretom kulturnega programa. Ker so svoje nastope res lepo opravili, pa tudi zaradi tistega globljega pomena, negovanja narodove kulture.

»Smo narod, ki je med najbolj izjemnimi narodi. Toliko kolikor smo sposobni, toliko se tega tudi ne zavedamo

Sh