So(n)čno na razstavi grozdja v Vrhpolju

datum: 05.09.2013
kategorija: Novice

Letošnja Vipavska trgatev bo po dolgih letih resnično naznanila »bandimo« na Vipavskem. Jutri popoldan se v prostorih Trsničarske zadruge v Vrhpolju odpira razstava grozdja, ki je stalni spremljevalec tradicionalne prireditve. Na razstavi bo prvič predstavljen nov promocijski pano v okviru blagovne znamke So(n)čno, na katerem se bohotijo jesenski sadeži.

Po dolgi zimi je prišlo suho poletje, zato kmetje držijo pesti, da bi toplo, sončno vreme zdržalo še nekaj časa, da bi grozdi dozoreli do polne sladkosti, pa tudi, da bi »bandima« lepo tekla. Kaže, da letina ne bo prav obilna, prav na račun lepih jesenskih dni pa zna biti zato toliko bolj kakovostna.

Letos torej Vipavska trgatev zares naznanja trgatev. Vipavski vinogradi pretežno še samevajo, že v prihodnjem tednu pa jih bodo napolnili veseli »bandimači«.

Na razstavi grozdja v Trsničarski zadrugi v Vrhpolju bodo razstavljene vse sorte grozdja, ki so značilne za vipavske vinograde, posebej bodo predstavljene domače (avtohtone) sorte. Posebnost letošnje razstave pa je pokušina grozdja namiznih sort, ki si počasi, vendar zagotovo, vtira pot tudi v vipavskih vinogradih. Za sedaj so pri nas trije vinogradniki poskusno nasadili večje količine namiznega grozdja različnih sort, ki lepo uspeva. Kako sladko je, pa boste lahko preizkusili na pokušini v okviru razstave.

Razstava pa bo hkrati priložnost za predstavitev novega propagandnega panoja, ki bo vabil k nakupu jesenskega vipavskega sadja ter hkrati potrdil dejstvo, da naša dežela skozi vse štiri letne čase ponuja bogat sadni nabor.

Odprtje razstave, s pozdravi, predstavitvijo sort in vodenim ogledom, bo v petek, 6. septembra ob 14. uri. Razstava bo odprta do nedelje, 9. septembra, vse dni si jo bo mogoče ogledati pod strokovnim vodstvom ter pokušati namizne sorte. Organizator razstave je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Trsničarska zadruga Vrhpolje.

Vabljeni!

pripeto vabilo

Projekt Solum sofinancira EU sklad za regionalni razvojDogodek sodi v čezmejni projekt Enjoy tour, katerega partnerica je tudi Občina Ajdovščina, ter je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007 – 2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.  

 

 logo-enjoy tour