Pesem, ki združuje

datum: 02.09.2013
kategorija: Novice

V nedeljo, 1. septembra 2013, je za Križno Goro nad Colom potekala slovesnost ob odkritju spomenika Vstajenju Primorski. Prihod pisatelja Borisa Pahorja je sprožil glasne ovacije okoli dvatisočglave množice, ki je bila navdušena tudi ob pisateljevem nagovoru.

Zbrane sta pozdravila še predstavnik krajevne skupnosti in organizacijskega odbora za pripravo slovesnosti Matjaž Bajc in župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak - tu je objavljen njegov govor.

Poudarke in povzetke slavnostnega govora pisatelja Borisa Pahorja, ki je pripovedoval prosto, pa vendar zelo povezano in z jasnimi poudarki - tu si lahko ogledate video posnetek njegovega govora.

Kamnu iz teh krajev, ki ga je podaril Marko Kobal, je podobo vdahnila oblikovalka in likovna pedagoginja mag. Silva Karim. Napis na spomeniku ter na stebru ob spomeniku je sestavil Franc Černigoj. Klesala ga je skupina kamnosekov Društva MOST – Univerze za 3. življenjsko obdobje Ajdovščina, z vodjem Slavkom Likarjem. Ivanka in Mirko Hladnik sta podarila prostor za spomenik.

Kamen, pomnik na Vstajenje Primorske, pesem, ki je bila zapisana februarja 1944 za Križno Goro, kjer je tisto noč prenočil pesnik Lev Svetek Zorin, so odkrili predsednik krajevne skupnosti Col Ivan Mikuž, župan Marjan Poljšak in mlado dekle, domačinka Kim Mikuš.

Oglejte si galerijo fotografij iz slovesnosti.

HVALA VSEM, KI STE POMAGALI PRI ORGANIZACIJI SLOVESNOSTI:

- Jošt Černigoj in Dragan Stojkovski iz Občine Ajdovščina sta skupaj z ekipam PGD Col in PGD Selo skrbela za logistiko - parkiranja, prevoze, odvoze ...

- Slovenska vojska je posodila sedem vozil - kombijev - z vozniki, prav tako so bili v veliko pomoč hišniki iz vseh petih ajdovskih osnovnih šol, ki so opravljali prevoze do prizorišča s šolskimi kombiji, vozilo za prevoz obiskovalcev pa je skupaj z voznikom prispeval tudi ajdovski GRC;

- Franc Pregelj iz Malega Polja je odstopil zemljišče za spomeniku najbližje parkirišče;

-PD Križna gora in Društvo Gora sta skupaj z gorskimi reševalci ajdovske skupine GRC Tolmin in ekipama prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina na prizorišče varno pripeljali pohodnike, tretja skupina pohodnikov pa je prišla iz Črnega vrha 

- Smučarsko društvo Gozd je pomagalo opremljati prizorišče ter poskrbelo za oskrbo obiskovalcev - izkupiček od prodanega je šel v celoti v dobrodelni namen!!

- taborniki, rod Mladi bori iz Ajdovščine, so bili dobrodošla pomoč pri raznih delih, skuhali so odličen golaž;

- mnogi posamezniki, krajani iz bližnje in daljne okolice, društva in druge organizacije.

SLOVESNOST VSTAJENJE PRIMORSKE je režiral PETER AVBAR, nastopili pa so:

Moški pevski zbor Razpotje in Mešani pevski zbor Duri, oba s Cola, z zborovodkinjo Loredano Sajovic; 

Pihalni orkester Sv. Anton (pri Kopru) s kapelnikom Juretom Prašljom,

operni pevec, baritonist Marko Kobal ter citrat Tomaž Plahutnik,

harmonikaš Silvan Kralj iz Trsta in pevka Mirjana Bužanin,

interpreti Aleksandra Petkovič, Kristjan Bajec, Peter Bajnoci, Dejan Slokar, Ana Krečič, Lara Batič, Tjaša Črv;

Kulturno zgodovinsko društvo Triglav in Franc Černigoj.