Govor župana Marjana Poljšaka na slovesnosti ob odkritju spomenika Vstajenju Primorske

datum: 02.09.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Foto Vlasta Ferjančič

V imenu Občine Ajdovščina prisrčno pozdravljen Boris Pahor, borec za slovenstvo in obstoj slovenskega naroda. Prisrčno pozdravljeni vsi udeleženci proslave Vstajenje Primorske. Zahvaljujem se vsem, ki ste delali za današnje praznovanje in postavitev spomenika, posebej se zahvaljujem pobudnikoma in sodelujočima Francu Černigoju in Lucijanu Troštu.

Colčani, Ajdovci, Primorci, Slovenci smo ponosni na pesem Vstala Primorska, ki je nastala tu na Križni Gori pred 70 leti in jo je ljudstvo naredilo za Primorsko himno. Ponosni smo na današnje prvo praznovanje naše himne, ki bo postalo tradicija in bo prispevalo k zavesti naše skupnosti, medsebojne solidarnosti, narodne zavesti in skupnega boja za obstoj Primorske in slovenskega naroda.

Naša himna izraža duhovno vsebino zgodovinskega boja Primorcev za osvoboditev izpod italijanske okupacije in je danes duhovna vzpodbuda, ne le Primorcem, ampak vsem Slovencem za vstajo in boj proti uničevanju slovenskega gospodarstva, podjetij in bank, ki se prodajajo tujcem, kar je okupacija slovenskega gospodarstva, kar je na nek način okupacija Slovenije. Glavno vlogo pri širjenju tujega vpliva in lastništva v Sloveniji že 25 let igrajo mnogi skorumpirani slovenski politiki – kolaboranti, ki ves ta čas slovenski narod na razne načine zavajajo in prikrivajo, da preko zakonodaje in njihove narodno-izdajalske politike delujejo za tuje interese in tuj vpliv. Bili so v komunistični partiji zaradi osebnih koristi in nekateri so sedaj celo nosilci protikomunistične propagande. Njihova nemoralnost je očitna. Pri tem jim pomagajo desetine podkupljenih ekonomistov, pravnikov in drugih doktorjev ter novinarjev, ki propagirajo, da se mora država umakniti iz gospodarstva in da je prodor tujega kapitala ter s tem tuja »komanda« najboljša prihodnost Slovenije. Grozljiva in nesprejemljiva je njihova propaganda, da Slovenci nismo sposobni »komandirati« sami sebi, in da zato potrebujemo tuje vodstvo. Slovenci smo eden najsposobnejših narodov na svetu, le vladajoče politike imamo najslabše vrste. Ko bomo te zamenjali in postavili poštene ter sposobne Slovence na oblast, bomo začeli ponovni gospodarski zagon Slovenije in s tem nov zagon svobode in neodvisnosti slovenskega naroda. Obsodbe so vredni vsi tisti, ki so zlorabili nacionalni interes in tisti, ki so iz ozadja ali prikrito organizirali tajkunske zgodbe, ki so očitno tudi ena od metod za uničevanje slovenskega gospodarstva. Sabotaža so bili tudi bančni krediti, za katere je bilo jasno, da se ne bodo vrnili in so bili odvedeni v davčne oaze za kar so krivi nekateri politiki, prikriti lopovski lobiji in tuji vplivi. Z vsem tem mora obračunati nova narodna politika, ki jo bomo razvili in podprli. Nacionalni interes je sveta stvar, oteti ga moramo od prevarantskih politikov in mu dati častno mesto v slovenski politiki. Ni slovenske samostojnosti brez slovenske lastnine.

Zavračamo izkoriščevalski kapitalizem, imperializem in nadoblast najbolj vplivnih in najbolj bogatih na svetu. Pravna država z nepravičnimi zakoni je ena od metod obvladovanja in izkoriščanja ljudstva. Zavračamo delitve na osnovi ideologij. Narodnjake nas ne bodo sprli, niti tiste, ki smo videti malo bolj levi, niti tiste ki smo videti malo bolj desni!  

Ni možna enotnost in sprava s skorumpiranimi politiki - kolaboranti za tuje interese, s plenilci nekdanje družbene in državne lastnine. Ni možna enotnost in sprava z roparji in lopovi, ki so državi oziroma državnim bankam ukradli denar in ga odtujili v davčne oaze. Ni sprave z direktorji, ki so pahnili svoja podjetja v stečaj. Ni sprave z izdajalci delavskega razreda, ni sprave z izdajalci narodnih interesov.

Himna Vstala Primorska širi naše bratstvo, medsebojno solidarnost, narodno zavest, hrabrost in prepričanje, da je politični boj za nov družbeni red nujen za obstoj slovenskega naroda. Tako združeni bomo ponovno uresničili državo, v kateri bomo Slovenci na svoji zemlji svoj gospod, in v kateri bodo mladi imeli službe ter spodobne plače, da bodo lahko ustvarjali družine ter imeli več otrok, kar je najpomembnejši pogoj obstoja slovenskega naroda.

Slava himni Vstala Primorska!

V boj za obstoj slovenskega naroda!

Župan: Poljšak Marjan

Video posnetek govora

Pesem, ki združuje

Fotogalerija - proslava ob odkritju spomenika Vstajenju Primorske za Križno Goro