Primorska himna navdušila

datum: 26.08.2013
kategorija: Novice

Foto Roman Žonta

Dvorana prve slovenske vlade, kjer je v petek zvečer, 23. avgusta 2013, potekala premiera dokumentarca Primorska himna, je pokala po šivih, vzdušje je bilo izredno čustveno. Posebno noto je dogodku dodal nastop Mešanega pevskega zbora Duri s Colo. Oba glavna protagonista, avtor in scenarist Jadran Sterle ter režiser Tugo Štiglic, sta bila nad odzivom publike prijetno presenečena, predvsem pa sta bila navdušena nad dobrodošlico domačih ljudi, ki so jo izkazali že med snemanjem.

Foto Roman Žonta Zbrane je najprej pozdravil župan Marjan Poljšak, nato pa sta snemanje filma predstavila avtor in scenarist Jadran Sterle ter režiser Tugo Štiglic. Še posebej se jima je v srce zapisala prijaznost domačinov, ki so snemalno ekipo Izobraževalnega programa Televizije Slovenija vedno lepo in prisrčno sprejeli ter jim po svojih močeh pomagali, da so prizori resnično lepi.

Vstajenje Primorske je svojevrsten in na svetu edinstven fenomen – pesem ter kasneje skladba je postala ljudska himna. Zakaj? Kdaj? Pesem je bila napisana leta 1944, uglasbena leta 1968, takrat je bila tudi prvič zapeta na zborovanju v Novi Gorici. Skladatelj Rado Simoniti je bil zaprošen, da napiše skladbo prav za to slovesnost. Izbral je Svetkovo besedilo Vstajenje Primorske, avtor besedila je na skladateljevo željo besede celo nekoliko priredil, da so se lepše zapele. Pretanjeno in simbolično je sestavil glasbeno podlago ter refren povezal z Bazovico, ki velja za prvo primorsko himno … Združenim zborom, ki so pesem zapeli, je dirigiral Klavdij Koloini. Prvič pa je ljudstvo ob refrenu Vstajenja Primorske samo od sebe vstalo na eni od slovesnosti v Komnu, v sedemdesetih letih. Odtlej se ljudje tej pesmi in simboliki, ki jo nosi, poklanjajo z vstajanjem ob osrednjem motivu pesmi.

Foto Roman Žonta Dokumentarec dopolnjujejo igrani prizori, po večini posneti v naših krajih. V njih nastopajo domačini, prav za to priložnost se je znova sestavil tudi Moški pevski zbor Razpotje s Cola pod vodstvom Loredane Sajovic, ki bo v živo nastopil 1. septembra, na slovesnosti ob odkritju spomenika.

Na premieri pa je nastopil mlajši colski zbor, Mešani pevski zbor Duri, ki ga vodi zborovodkinja Veronika Škedelj. S svojim nastopom so poživili dogodek, še posebej na koncu, z izvedbo Vstajenje Primorske, ki ji je pritegnilo celotno občinstvo.

Po ogledu filma smo si v avli dvorane ogledali razstavo fotografij Jožice Zafred, ki je spremljala snemanje filma. Jožica Zafred je fotografinja s Krasa, zato zna dobro čutiti to našo naravo in naše ljudi. Je odlična portretistka. Z izborom fotografij je pričarala svojevrstno zgodbo o nastanku pesmi Vstajenje Primorske. Razstava bo na ogled v avli naše dvorane še vsaj do 20. septembra. Ogledate si jo lahko v času trajanja prireditev v dvorani, skupine pa se za oglede lahko naročijo tudi v TIC Ajdovščina tic.ajdovscina@siol.net, 05/36 59 140.  

Plakat Vstajenje primorske, avgust 2013Premiera dokumentarca je bila uvod v večje praznovanje – odkritje spomenika za Križno Goro, kjer je Lev Svetek Zorin tistega mrzlega zimskega jutra leta 1944 napisal Vstajenje Primorske. Slovesnost bo potekala v nedeljo, 1. septembra ob 13. uri. Vabljeni!

Več informacij