Danes Boris Pahor praznuje 100 let

datum: 26.08.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Boris Pahor

Čestitamo vam, Boris Pahor, za vaših 100 let. Zahvaljujemo se vam za vse vaše knjige, modre misli, predvsem pa za vašo narodno zavednost. Želimo vam zdravja!

Boris Pahor se je rodil 26. avgusta 1913 leta v Trstu. Velja za enega najpomembnejših sodobnih pisateljev v slovenskem jeziku, je pa tudi najbolj prevajani slovenski avtor. Njegove knjige so prevedene v francoščino, nemščino, angleščino, srbohrvaščino, madžarščino, španščino, italijanščino, katalonščino, finščino in celo v esperanto. Največkrat prevajana njegova knjiga je Nekropola, v kateri Pahor opisuje življenje v taborišču.

Boris Pahor je pričevalec o fašističnem nasilju nad Slovenci v Italiji ter trpljenju v nemških koncentracijskih taboriščih med vojno. Vztrajno zagovarja nacionalnost kot osnovo socialne identitete.

Boris Pahor je bil že večkrat gost na slovesnostih v Ajdovščini, ponovno pa se bomo z njim srečali v nedeljo, 1. septembra 2013, ko bo nastopil kot slavnostni govornik na proslavi ob odkritju spomenika pesmi Vstajenje Primorske za Križno goro. Vabljeni na slovesnost!