PRIMORSKA HIMNA, premiera dokumentarca v petek zvečer v Ajdovščini

datum: 20.08.2013
kategorija: Novice

Foto: arhiv KZD Triglav

Prihodnje leto, v začetku februarja, bo minilo natanko 70 let, odkar se je rodila Pesem. Občina Ajdovščina se bo primorski himni poklonila s postavitvijo kamnitega obeležja za Križno Goro, ki je navdahnila dr. Leva Svetka – Zorina, da je zapisal te simbolne verze. Odkritje spomenika Vstajenju Primorske bo potekalo 1. septembra 2013 ob 13. uri, za Križno Goro, slavnostni govornik bo Boris Pahor. Dober teden dni prej, 23. avgusta 2013, pa bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini premiera dokumentarnega filma Primorska himna, avtorja Jadrana Sterleta. Vabljeni!

Primorska himna

Kaj se zgodi pri ljudeh, da se identificirajo z neko pokrajino in s pesmijo, ki govori o tej pokrajini in njenih ljudeh? Kakšno vlogo ima zgodovinski spomin, da združi pokrajino in ljudi z njihovo zgodovino? Pri nastanku primorske himne »Vstajenje Primorske« - avtor pesmi dr. Lev Svetek-Zorin, skladatelj Rado Simoniti – so bili »na delu« prav vsi potrebni ustvarjalni dejavniki: skupna usoda, skupen upor, močan zgodovinski spomin in himnična struktura skladbe.....  Dokumentarec pa prikazuje tudi nastanek  himne, ko se srečata Zorin in Simoniti... Časovno sega v čas partizanskega boja na Primorskem (igrane sekvence), v samo genezo Zorinove pesmi in kasnejši nastanek pete pesmi (skladba) kot dela zgodovinskih obeležij (proslav) pomembnih dogodkov v zgodovini slovenskega naroda in Primorske. Obenem pa film razkriva tiste značilnosti pesmi in skladbe, ki omogočajo epsko razsežnost pete pesmi in njeno himničnost. Naslednje vprašanje – s katerim pa se film ne ukvarja – je sociološko oz. kulturološko: kako je mogoča vseljudska himna neke pokrajine? Kakšen fenomen je to, enkraten v Sloveniji, bivši Jugoslaviji in verjetno tudi v Evropi?

Snemanje filma je spremljala fotografinja Jožica Zafred in ustvarila svojevrstno pričevanje o nastanku zgodbe o Primorski himni; fotografije bodo na ogled na priložnostni razstavi v avli dvorane do 20. septembra 2013.

Jadran Sterle

Prireditve v okviru praznovanja 70-letnice nastanka pesmi Vstajenje Primorske 

Petek, 23. avgust 2013 ob 20. uri, Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina

Plakat Vstajenje primorske, avgust 2013Premiera dokumentarnega filma PRIMORSKA HIMNA in odprtje razstave fotografij Jožice Zafred, nastalih med snemanjem

Nedelja, 1. september 2013 ob 13. uri, Križna Gora: 

VSTAJENJE PRIMORSKE, osrednja slovesnost ob odkritju spomenika primorski himni

Slavnostni govornik na proslavi bo BORIS PAHOR

Program slovesnosti bo oblikoval režiser Peter Avbar, med drugim bodo nastopili tudi Moški pevski zbor Razpotje s Cola, pihalna godba, pevci, harmonikaš, interpreti ...

Organizirana bosta dva pohoda na prireditev – iz Predmeje (Gozda) in iz Cola.

Več informacij:

Matjaž Bajec, koordinator dogodkov, 051-429-521, matjaz.bajec@siol.net

Sanda Hain, odnosi z javnostjo Občine Ajdovščina, 05/36 59 155, sanda.hain@ajdovscina.si

TIC Ajdovščina, 05/36 59 140, www.tic-ajdovscina.si