V kamen vklesan spomin na Vstajenje Primorske

datum: 16.08.2013
kategorija: Novice

Prihodnje leto, v začetku februarja, bo minilo natanko 70 let, odkar se je rodila Pesem. Občina Ajdovščina se bo primorski himni poklonila s postavitvijo kamnitega obeležja na Križni Gori, ki je navdahnila dr. Leva Svetka – Zorina, da je zapisal te simbolne verze. Kamen je oblikovala mag. Silva Karim, likovna pedagoginja, ilustratorka in oblikovalka iz Ajdovščine.

Vstajenje Primorske - spomenik, Silva O zasnovi spomenika Vstajenje Primorske

Spomenik, ki obeležuje slavno primorsko pesem je nastal nekako »v sodelovanju z naravo« - če bi si smela izposoditi slogan enega izmed nekdanjih ponosov naše Ajdovščine. Skratka, dana mi je bila oblika kamna, najdenega nekje na pobočjih Križne Gore. Milijone let ga je brazdala voda, brusile so ga zmrzali, čezenj so brili viharji, žgalo ga je sonce …

V umetnosti obstajajo za takšna dela posebna poimenovanja: ready-made. To so predmeti, največkrat najdeni, ki jim ustvarjalec z nekim lastnim konceptom vlije svoje sporočilo.

Naš kamen je vseboval določeno sporočilnost še preden so se ga dotaknila dleta. S svojo hrapavo strukturo, z nekakšno falično pokončnostjo in hkrati s težnostjo, ki ga je trdno priklepala k zemlji, je kamen deloval tako prvobitno, kot je prvobitna ljubezen in trmasta vztrajnost Primorcev. Kamen, nadvse primeren za obeleženje spomina na nastanek pesmi Vstajenje Primorske.

Ko sem sprejela naročilo, da s posegom v tem kamnu oblikujem obeležje, sem skušala kamen čim bolj ohraniti v njegovi prvobitnosti. Oblikovno zasnovo sem gradila na odnosu med originalno hrapavo strukturo in Silva Karim, avtorica podobe kamna in Franc Černigoj, avtor umetniške besede, zapisane na kamnu gladko spolirano ploskvijo, v katero sem vkomponirala besedilo. Oblika gladke ploskve je v bistvu oblika zahodne meje Slovenije, skratka Primorska, ki se po površini kamna nadaljuje proti osrednejmu delu Slovenije in se zaključi z desnim robom kamna. Člani kamnoseške skupine Društva MOST - univerze za 3. življenjsko obdobje so zahtevne izvedbene posege imenitno izpeljali.

Menim, da bo obeležje s svojo elementarno obliko in likovno čistim posegom harmonično vključeno v naravni prostor, ki so ga načrtovalci izbrali v ta namen. Naj tam, pod staro bukvijo, za vedno ohranja naš zgodovinski spomin. Naj se nam ob tem kamnu v zavest tiho prikrade melodija Vstajenja Primorske, da bomo lahkega koraka hodili naprej svojo pot

Mag. Silva Karim

Preberite še zgodbo o nastanku primorske himne

PRIREDITVE V OKVIRU PRAZNOVANJA 70-LETNICE NASTANKA PESMI VSTAJENJE PRIMORSKE 

Petek, 23. avgust 2013 ob 20. uri, Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina:

Premiera dokumentarnega filma PRIMORSKA HIMNA in odprtje razstave fotografij Jožice Zafred, ki so nastale med snemanjem

Primorska je edina pokrajina v Sloveniji, ki ima svojo neuradno, a vseljudsko himno. Nastala je v borbi partizanov proti okupatorju, ki je v Drugi vojni nameraval zbrisati ljudi s tega prostora. A ni  mu uspelo – vsa Primorska je vstala......kot danes ob himni....

 O tem govori dokumentarno-igrani film »PRIMORSKA HIMNA« po scenariju Plakat Vstajenje primorske, avgust 2013Jadrana Sterleta in v režiji Tuga Štiglica. Dokumentarec je nastal v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija 2013.

Snemanje filma je spremljala fotografinja Jožica Zafred in ustvarila svojevrstno pričevanje o nastanku zgodbe o Primorski himni; fotografije bodo na ogled na priložnostni razstavi.

Nedelja, 1. september 2013 ob 13. uri, Križna Gora: 

VSTAJENJE PRIMORSKE

Osrednja slovesnost ob odkritju spomenika primorski himni.

Slavnostni govornik na proslavi bo BORIS PAHOR. 

Program slovesnosti bo oblikoval režiser Peter Avbar, med drugim bodo nastopili tudi Moški pevski zbor Razpotje s Cola, pihalni orkester, pevci, harmonikaš, interpreti ... .

Poskrbljeno bo za parkirišča in dostop do prizorišča, zadnji del poti pa lahko prehodite – organiziran bo pohod od Cola do Križne Gore. Prav tako bodo pohod iz Predmeje do prizorišča na Križni Gori organizirali člani Društva GORA.

Vstajenje Primorske - Križna Gora POHOD od Cola do Križne Gore

Zborno mesto pri Zadružnem domu na Colu (bo označeno); pot je nezahtevna, vzela vam bo dobro uro in pol hoda, priporočena je pohodna obutev.

Štart pohoda – ob 10. uri.

Pohod poteka na lastno odgovornost. Info: TIC Ajdovščina, 05/36 59 140, tic.ajdovscina@siol.net

POHOD Društva Gora: Predmeja – Križna Gora

Zborno mesto – Športni park Tiha dolina na Predmeji

Štart pohoda ob 10.30.

Pot je lahka in nezahtevna, hoje bo za približno 2 uri, potrebna je planinska oprema, pohod poteka na lastno odgovornost.

Prijave sprejema Dušan Brus do 28. avgusta, info: 041-617-607 (Dušan) ali 041-644-386 (Slavko).