Mladi astronomi na Kovku opazujejo Sonce in štejejo utrinke

datum: 12.08.2013
kategorija: Novice

Strokovnjaki astronomi prav za nocojšnjo noč napovedujejo številne utrinke. Najlepše bodo vidni v naravi, kjer njihovo žarenje ne bodo motile mestne luči. Preštevali jih bodo tudi mladi udeleženci astronomskega tabora, ki v teh dneh poteka na Kovku. Konec avgusta pa bo pri nas potekal tudi mednarodni astronomski tabor.

Na Kovku se že od nedelje mudijo učenci zadnje triade ajdovske, dobravske, šturske in vipavske šole. Čez dan opazujejo Sonce in razvozlavajo različne naravoslovne zagonetke. Noč, ki ima za astronome svojo moč, pa je primerna za opazovanje neba, spoznavanje nebesnih objektov, opazovanje s teleskopi, pa tudi za prve korake v zahtevno nočno fotografiranje.Prav nocoj bo še posebej zanimivo, saj napovedujejo "meteorski dež", roj Perezidov, ki je najbolj poznan meteorski dež, poimenovan po ozvezdju Perzej.

Astronomski tabor poteka že več let in povezuje mlade iz naše doline, ki jih zanima astronomija.

Konec avgusta pa se bodo na Kovku srečali mladi iz Slovenije (Ajdovščine), Bolgarije in Norveške. Potekal bo namreč mednarodni astronomski tabor, katerega rdeča nit bo svetlobno onesnaževanje. Mladi se na tabor že pripravljajo, naloge, ki se dotikajo tako svetlobnega onesnaževanja, kot tudi predstavitve dežele, od koder prihajajo, bodo predstavili svojim vrstnikom na taboru. Tabor pa jim bo ponudil tako splošnih in tipičnih astronomskih vsebin, kot tudi individualnih projektov, ki si jih bodo izbrali.

Mednarodni tabor bo potekal prvič. Namenjen je srednješolcem, ki so že doslej sodelovali ter pomeni logično nadgradnjo dosedanjega dela.

Projekt izmenjave je bil finančno podprt s strani Nacionalne agencije MLADINA, tako da je finančno breme udeležencev nekoliko manjše, še posebej za udeležence iz drugih držav.