Spomenik »Vstajenju Primorske«

datum: 07.08.2013
kategorija: Sporočila za javnost

1. septembra 2013 ob 13. uri bo na Križni Gori potekala slovesnost ob postavitvi spomenika pesmi Vstajenje Primorske. Slavnostni govornik na proslavi bo Boris Pahor.
Teden dni pred tem, 23. avgusta 2013 ob 20. uri, pa bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini premierna projekcija dokumentarnega filma Primorska himna, scenarista Jadrana Sterleta in režiserja Tuga Štiglica ter odprtje razstave fotografij Jožice Zafred, ki so nastajale ob snemanju.

Danes le še ruševine hiše, v kateri je tisto noč bival Zorin Ne vemo vsi: »Vstajenje Primorske« se je rodilo na območju občine Ajdovščina, za našo Križno Goro, v zimskem jutru leta 1944! Avtor besedila Lev Svetek – s partizanskim imenom Zorin, je v noči s 5. na 6. februar 1944 za Križno Goro (v kurirski partizanski karavli št. 15) nočil. Zjutraj se je povzpel na bližnjo vzpetino (na Ojstrični vrh, še bolj verjetno na Filčerski vrh). Pod njim je bila razgrnjena Vipavska dolina; in tam daleč, čez Kras, se je kot slutnja vsega lepega in čistega bleščalo Jadransko morje, za katerega je verjel, da bo naše. Od lepote in navdušenja mu je prekipevalo srce. Sam v knjigi 'Pri svojih na svojem' pravi: »… In že se mi v spominih na čudovite primorske ljudi, ob pogledu na prelepo primorsko zemljo, prično skoraj sami oblikovati verzi, ki govore o ponižanju in trpljenju primorskega ljudstva, o brezmejnem hrepenenju po svobodi …« In rodila se je pesem, pesem s čudežno stvariteljsko močjo!

Že tisti večer je na kulturni prireditvi, v kurirski postojanki, pesem prvič javno prebral in požel buren aplavz. Kasneje je pesem v požganih primorskih vaseh znova in znova deklamiral, saj so jo navdušeni poslušalci želeli slišati spet in spet.

Občina Ajdovščina bo za Križno Goro, na sončni zračni brežini, ob samotnem tršu, med Ojstričnim vrhom in Filčerskim vrhom, postavila spomenik. Na križnogorskem kamnu bo vklesano:

Spomenik, Križna gora TU JE VZKLILO

‘VSTAJENJE PRIMORSKE’:

PESEM

S ČUDEŽNO IN STVARITELJSKO MOČJO!

BLIZU TU JE ROB.

IN VRH …

OB ZORI

Z NJEGA ZRL

ZORIN

JE ZEMLJE NAŠE KRAS:

DOLINO,

MORJE NAŠE

IN NAŠ KRAS.

 

1944 - 2013

OBČINA AJDOVŠČINA

 Franc Černigoj

Odkritje spomenika s svečano proslavo bo v nedeljo, 1. septembra 2013 ob 13. uri. Slavnostni govornik na proslavi bo BORIS PAHOR.

Do prizorišča bo mogoče priti z avtomobilom, organiziran bo tudi kombi-prevoz s Cola, poskrbljeno bo za parkiranje.

Lahko pa od Cola do Križne Gore pridete tudi peš - v ta namen bo organiziran voden pohod. Zborno mesto je pri Zadružnem domu na Colu med 9. in 10. uro, ko bo štart pohoda. Pot vam bo vzela dobro uro in pol hoda, je nezahtevna, kljub temu pa bodite primerno obuti! Hodite na lastno odgovornost.

Info: TIC Ajdovščina, 05/36 59 140, tic.ajdovscina@siol.net

 

Premiera dokumentarnega filma PRIMORSKA HIMNA in odprtje razstave fotografij Jožice Zafred

Dober teden dni pred slovesnostjo ob odkritju spomenika Vstajenju Primorske, v petek, 23. avgusta 2013 ob 20. uri, pa bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini premierna projekcija dokumentarca Primorska himna:

Primorska je edina pokrajina v Sloveniji, ki ima svojo neuradno, a vseljudsko himno. Nastala je v borbi partizanov proti okupatorju, ki je v Drugi vojni nameraval zbrisati ljudi s tega prostora. A ni  mu uspelo – vsa Primorska je vstala......kot danes ob himni....

 O tem govori dokumentarno-igrani film »PRIMORSKA HIMNA« po scenariju Jadrana Sterleta in v režiji Tuga Štiglica. Dokumentarec je nastal v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija 2013.

Snemanje filma je spremljala fotografinja Jožica Zafred in ustvarila svojevrstno pričevanje o nastanku zgodbe o Primorski himni; fotografije bodo na ogled na priložnostni razstavi.

 Jadran Sterle