Ljudska pripovedka iz Benečije oživela v lutkovni predstavi Dramske skupine Žar

datum: 05.08.2013
kategorija: Novice

Dramska skupina Žar je v vročem zagonu, saj se mrzlično pripravlja na premiero nove lutkovne predstave. Prve vtise publike so dobili na predpremierni uprizoritvi, ki je potekala na topel sobotni večer, prvo soboto v avgustu, v dvorani MC Hiše mladih v Ajdovščini. Ljudsko zgodbo iz Benečije, o Ljubici in Arpitu, je za lutkovno predstavo priredila Ada Bačar ter jo poklonila Milanu Klemenčiču in Stanetu Bačarju. Predpremiero si jo je ogledal tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.

Ljubica in Arpit, predremiera, avgust 2013V predstavi smo uživali tako najmlajši, kot najstarejši obiskovalci, saj je preprost in tolikokrat slišan nauk predstave vedno znova dobrodošel. Ljudske zgodbe te pomembne modrosti zavijajo v posebnosti dežel, od koder izvirajo.

Ljubica in Arpit, predremiera, avgust 2013Zgodbo o Ljubici in Arpitu pripoveduje Mjuta Povasnica, »nabiralka« zgodb iz Benečije. S svoj magično pojavnostjo in živahnim nastopom publiko pritegne v zgodbo o deklici Ljubici in velikanu Arpitu, ki živi v breznu pod reko Nadižu … Čisto običajno dekletce najbolj mikajo prepovedane sladkosti in kljub maminim opozorilom svojo čredico odpelje na nevarno goro, kjer jih velikan Arpit skorajda ugonobi. V zadnjem trenutku Ljubici na pomoč priskočijo nočne ptice …

Zgodba je kljub svoji preprostosti napeta, privlačna in živahna. Poseben čar ji daje pripovedovalka, ki publiko upelje v lutkovno predstavo. Zgodbo podpirajo songi, dovolj preprosti, da gredo hitro v uho, kar je še posebej primerno za najmlajše. Ljudski motiv, dežela od koder zgodba izvira in način izvedbe, pa so dodana vrednost za starejše obiskovalce.

Ljubica in Arpit, predremiera, avgust 2013Skupina je skozi predpremierno uprizoritev želela slišati odziv publike – kar lepo smo zasedli prijetno, in za takšne predstave zelo primerno dvorano mladinskega centra v Palah. In na koncu smo bili navdušeni. No, nekaj malega bo do premiere treba izpiliti, vendar pa je splošni vtis resnično navdušujoč. Oba velika moža, ki jima je predstava posvečena – lutkar Milan Klemenčič in Stanislav Bačar, ki je sestri Adi desetletja stal ob strani ter tudi za to predstavo spisal songe – sta lahko ponosna na delo Dramske skupine Žar in na ta poklon.

In še napoved – za sedaj vse tako kaže, da bo predstava Ljubica in Arpit, v izvedbi Dramske skupine Žar, premierno uprizorjena na letošnjem Štrudlfestu, konec septembra. Ogled priporočam!

Sh