Novo, sodobno reševalno vozilo ZD Ajdovščina predano svojemu namenu

datum: 24.07.2013
kategorija: Novice

Včeraj je v Zdravstvenem domu Ajdovščina potekalo krajše slavje ob predaji novega nujnega medicinskega vozila v uporabo službi Nujne medicinske pomoči. Gre za veliko pridobitev, ki bo precej olajšala delo reševalcem. Zdravstvenemu domu so pri nabavi pomagali občini Ajdovščina in Vipava ter sponzor – Adriatic Slovenica.

Direktorica Boža Ferfolja je ključe novega vozila predala šoferju Tomažu. »Dogodek je izrednega pomena, saj je za naš srednje velik zavod to velika pridobitev,« je uvodoma povedala direktorica Boža Ferfolja. Vrednost novega vozila, vključno z vso medicinsko opremo, je bila okoli 170 tisoč evrov. Sredstva so zbrali Zdravstveni dom Ajdovščina iz presežkov preteklih let, Občina Ajdovščina in Občina Vipava ter sponzor – podjetje Adriatic Slovenica. Vsem, ki so pomagali pri nakupu, se je direktorica zahvalila v imenu pacientov, pa tudi v imenu osebja, ki bo novo vozilo uporabljalo. Direktorica Boža Ferfolja je tokrat prekršila nenapisano pravilo, po katerem ključe prevzame vodja službe NMS ter jih izročila šoferju Tomažu.

Ekipa nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina. Stari »rešilec« je bil v uporabi 7 let, z njim so opravili preko 3000 intervencij, prevozil je preko 200 tisoč kilometrov. Novo vozilo, ki so ga prevzeli že 11. julija, je predstavila zdravnica Martina Terbižan Rupnik. Izdelano je bilo v Nemčiji. Gre za predelavo wolksvagnovega vozila, z močnejšim motorjem, kot ga ima star »rešilec« ter stalnim štirikolesnim pogonom. Podvozje ima vgrajeno zračno vzmetenje, kar pomeni precej mirnejšo vožnjo. Vozilo ima visoko stopnjo varnosti, je ekonomično, ima robustno aerodinamično obliko in udobno notranjo višino – v vozilu je namreč mogoče stati. Poleg tega je opremljeno s sodobnim navigacijskim sistemom in ima odlično zvočno izolacijo.

predaja rešilca-23jul013 104Osnova, srce opreme bolniškega prostora, kot se je izrazila dr. Terbižan Rupnikova, je sodoben in zmogljiv defibrilator, ki omogoča nadzorovanje praktično vseh življenjskih funkcij, poleg tega pa preko modema omogoča pošiljanje podatkov tudi v ljubljanski Klinični center. Opremo sestavljajo še respirator, aspirator, pa reanimacijski nahrbtnik, v katerem je vse, kar ekipa potrebuje za oživljanje. Sodobna so tudi nosila, ekipa je najbolj vesela velikih koles, ki so primerna tudi za zahtevnejše terene. V vozilu pa je tudi prenosni stol, še kako dobrodošel za transport nepokretnih in poškodovanih oseb iz višjih nadstropij, kamor z nosili ne gre. »Seveda takrat, kadar gre za življenje, sredstva najbrž niso pomembna. Smo pa zelo veseli in ponosni, ker smo prepričani, da nam to nujno medicinsko vozilo nudi možnost, da bomo nujno medicinsko pomoč občanom in občankam Ajdovščine in Vipave nudili še kvalitetnejše kot doslej,« je zaključila zdravnica  Martina Terbižan Rupnik.

predaja rešilca-23jul013 033Slovesnosti sta se med drugimi udeležila tudi oba zgornjevipavska župana. Župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak je čestital Zdravstvenemu domu za novo pridobitev, se zahvalil reševalcem za vse, kar so dobrega naredili ter se priporočil tudi za naprej. Voščilom in priporočilom se je pridružil tudi župan Občine Vipava mag. Ivan Princes.

Oglejte si še več fotografij

Novo vozilo nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina.