Knjiga ob Hublju

datum: 18.07.2013
kategorija: Novice

Knjige na letnem kopališču, poletna literarna delavnica z Bojanom Bizjakom, po novem pa tudi Knjiga ob Hublju. Lavričeva knjižnica vas vabi v senčko dreves na breg Hublja.

Knjiga ob Hublju, julij 2013Lavričeva knjižnica Ajdovščina je v začetku julija v sodelovanju s Športnim zavodom Ajdovščina ponudila v branje knjige, revije in časopise tudi obiskovalcem letnega kopališča v Ajdovščini. Ponudbo, ki ima v Ajdovščini že tradicijo, smo poimenovali Knjiga na bazenu. Letos smo še obogatili številčno in po vsebinski plati – ugotavljamo, da obiskovalci, tako odrasli kot otroci in mladi, lepo posegajo po naših policah, ki so nameščene ob vhodu v kopališče. Izposoja je seveda brezplačna in brez kakršnihkoli obveznosti, obiskovalci si gradivo vzamejo sami in ga tudi sami vračajo, opazili smo celo, da so nekateri uporabniki kako knjigo celo prinesli!

V začetku tedna je uspešno stekel tudi projekt Poletne literarne delavnice, ki jo vodi pisatelj, pesnik in kolumnist, tudi odličen fotograf  Bojan Bizjak Zakawsky. Skupina se srečuje ob torkih ob 16.30 v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. V delavnico se je mogoče prijaviti tudi še v prihodnje, saj bo glede na zanimanje potekala tudi po poletju. Knjižnica bo v delavnici ustvarjena dela tudi izdala.

Knjiga ob Hublju, julij 2013Knjiga ob Hublju pa smo poimenovali poletno ponudbo branja ob Lavričevi knjižnici, v senci drevja na bregu reke Hubelj. Načrt smo letos uresničili prvič, izpeljali smo ga prav danes. Zaposleni smo pod drevje ob knjižnici razpostavili stole in improvizirane police s knjigami, različnimi revijami in z dnevnimi časopisi. Kot odlična polica služi celo dvoriščni zid. Seveda tudi tu obiskovalec sam pobrska po ponudbi na policah, na mizi, v gajbicah ali pa v vozičku. Knjiga ob Hublju deluje med delovnim časom knjižnice. Novo knjižnico/bralnico/čitalnico na prostem so kar takoj vzeli za svojo prebivalci sosednjih blokov, mame z otroci in Ajdovci, ki se sprehajajo ob Hublju, saj je senca ob knjižnici ena najbolj gostih daleč naokoli.

Knjižnica je tudi predlagala občini, da bi ob priložnosti na obrežju namestili tudi dodatno urbano opremo (primerne klopi, mize, smetnjake ipd), in sicer tako, da bi se ponudba te vrste dopolnjevala z ureditvijo bregov Hublja in tudi morebitno novo ponudbo mesta ob reki. Občina je pobudo podprla.

Knjiga ob Hublju, julij 2013Lepe poletne dni vam želim!

 Artur Lipovž