9. spominski pohod veteranov OZVVS Ajdovščina/Vipava in pridruženih članov za vrednote NOB Ajdovščina/Vipava iz Nanosa na Triglav

datum: 16.07.2013
kategorija: Novice

»V SPOMIN IN OPOMIN IZ OBDOBJA VOJN leta1941-1945 ter 1990-1991 leta!« Veterani vojne za Slovenijo OZVVS Ajdovščina/Vipava ter pridruženi člani za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava smo uspešno in srečno opravili že 9. pohod ter osvojili vrh Triglava. Pohod je potekal 6 dni od ponedeljka 8. 7. 2013 do sobote 13. 7. 2013.

Še startom smo pohodniki, skupaj s predsednikoma obeh veteranskih združenj, tovarišema Ivanom Marcem in Božom Novakom, odkrili spominsko ploščo na kamnu. Slednja v neposredni bližini obeležja vojne za samostojno Slovenijo pri oddajniku na Nanosu priča o dogodkih iz osamosvojitvene vojne leta 1991. Vrh Triglava smo v težjih razmerah osvojili v petek, 12. 7. 2013 okrog 11 ure, pohod pa zaključili z udeležbo na osrednji proslavi na Pokljuki, v soboto, 13. 7. 2013 ob 13 uri.

Pohod je bil zelo zahteven in naporen. Po povprečno dnevno prehojenih 42km nas je v visokogorju čakal še visok sneg. V veselje nam je bilo le to, da ni bilo tako hude vročine in dežja, kot lani.

Prvi dan je pot potekala od že omenjenega obeležja na Nanosu, naprej po robu planote, nato v Vipavsko dolino, z vzponom do Predmeje v Tihi Dolini. V Ajdovščini nas je pri obeležju na mostu reke Hubelj pričakal župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak, poleg njega pa še predsednik OZVVS Ajdovščina/Vipava Ivan Marc, predsednik ZB NOB Ajdovščina/Vipava Božo Novak in predsednik društva SEVER Angel Vidmar. Slednji so nas peš pospremili skozi Ajdovščino do občine in spomenika borcem NOB. Pot smo nadaljevali na občinsko pokopališče, kjer smo se poklonili našemu pokojnemu pohodniku Jožetu Vodopivcu. Ko omenjam našega Jožeta, moram poudariti, da se je letošnjega pohoda prvič udeležila, in ga več kot z odliko zaključila njegova soproga Martina Vodopivec iz Žapuž.

V večji vročini smo okrog 13. ure prisopihali do spomenika padlim borcem v Lokavcu. Tudi tu nas je pričakal predsednik okrajnega odbora ZB NOB Lokavec, tovariš Mitja Sulič. Seveda je sledilo okrepčilo in hladni napitki na »Grajšku«, za kar se Mitji in njegovi pomočnici iz srca zahvaljujem.

Zasluženo smo si oddahnili ob obilnem kosilu pri Adrijani in Valterju Furlanu v istem kraju, za kar sem jima v imenu pohodnikov zelo hvaležen.

Pozno popoldan smo prispeli do koče društva Gore v Tihi Dolini. Tudi tu je sledilo presenečenje, saj nam je večerjo pripravila gospa Marjetka Stopar na njenem domu. Pri njej in njenem možu smo se poleg bogate večerje lahko tudi očedili za naslednji dan. Najbolj prijetno je bilo ob druženju in kuhanju polente na prostem.

Drugi dan je pohod, kot vsa leta doslej, potekal pod Golaki v Trnovskem gozdu, na Malo Lazno, do koče, kjer sta nas zgodaj zjutraj pričakala Andreja in Zmago (oskrbnika koče). Nadaljevali smo na Lokve, v Čepovansko dolino s spustom na Most na Soči do Tolmina ter do Tolminskih korit. Pozno popoldan, tik pred mrakom, smo pot nadaljevali na Planino v Pologu, naprej na izvir Tolminke, do lovske koče Tolmin pod Prehodci.

Tretji dan smo že vstopali v visokogorje Julijcev po vojaški mulatjeri na sedlo »Prehodci«. Mimo ostankov vojaških kasarn za Lepočami, smo nadaljevali preko Bogatinskega sedla, do koče pod Bogatinom.

Četrti dan se v zelo vlažnem rastišču doline v Lopučnici prebijemo do koče pri sedmerih Triglavskih jezer. Od tu naprej se že pojavijo prve zaplate snega. Ko se mimo jezera v Ledvici povzpnemo na Hribarice, je samo še sneg in močnejši veter. Spust čez Hribarice je v snežni podlagi bil dokaj zahteven. Popoldan le dosežemo kočo na Doliču.

Peti dan! Pri koči na Doliču je bil vzpon nevaren, saj je bilo snega na mulatjeri in pred vstopom v steno Triglava še veliko. Tako sem skupino iz varnostnih razlogov popeljal do koče Planika in od tam izvršil pristop na vrh le s 6 najbolj izkušenimi in sposobnimi pohodniki. Ostala skupina je nadaljevala iz koče Planika do Kredarice.

Po snidenju obeh skupin na Kredarici smo prisostvovali popoldanski proslavi skupaj s pohodniki iz Ankarana in ostalimi (nekaj sto pohodniki).

Šesti dan se dopoldan močno utrujeni odpravimo na Pokljuko, kjer nas sprejme več tisočglava množica ljudi. S slavnostnim mimohodom in nagovorom organizatorja vstopimo na prireditveni prostor.

Na tej osrednji proslavi, posvečeni prvemu pristopu 7 pripadnikov partizanske patrulje leta 1944 na vrh Triglava in 28. spominskemu pohodu pripadnikov OZVVS/ SEVER/ ZB NOB/TIGER, stopimo na oder in zapojemo našo pohodniško himno. Vidno presenečeni si zaslužimo velik aplavz. Za spremljavo na harmoniki pa je poskrbela gospa Nadja. Pogovarjali smo se tudi s slavnostno govornico proslave, z gospo mag. Alenko Bratovšek, predsednico današnje vlade!

Za konec bi se rad prisrčno in iskreno zahvalil vsem našim podpornikom pohoda, za nudenje kakršne koli pomoči:

1.      Občini Ajdovščina in županu Marjanu Poljšaku

2.      Občini Vipava in županu Ivanu Princesu

3.      Slovenski vojski/ Veščinskemu centru za usposabljanje in poveljniku praporščaku Borutu Skuku

4.      Predsedniku OZVVS Ajdovščina/Vipava Ivanu Marcu

5.      Predsedniku ZB NOB Ajdovščina/Vipava Božo Novaku

6.      Društvu GORA in njegovemu predsedniku

7.      Stotniku Vinko Kovaču

8.      Okrepčevalnici Podnanos;g. Gregor Avčin in Robert Balukčič – »Bobi Macola«

9.      Okrepčevalnici Tolminska korita; g. Zlatku in Verici Murkovič

10.   LD-Lovski družini Tolmin in Iztoku Kozorogu

11.   Podjetju Vibex d.o.o.

12.   Adrijani in Valterju Furlan,ter Ivanu Soban iz Lokavca

13.   Marjetki Stopar iz Predmeje

14.   Marici Kette iz Vipave

15.   Kavarna pri Marjanci d.o.o. Vipava

16.   Fama d.o.o. in direktorju Aleksandru

17.   Zavarovalnica Maribor, g. Aleksander Valič

18.   Agroind Vipava-klet

19.   Fructal

20.   Mlinotest

21.   G. Tomaž Hrovatin iz Vipave

22.   Union d.o.o.   

Vodja pohoda Valter Likar