Mladi v skupnosti brez meja

datum: 16.07.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Včeraj so se na delovnem obisku na Občini Ajdovščina mudili predstavniki občine Opatija, vodilnega partnerja v projektu Mladi v skupnosti brez meja, v katerem sodelujejo še občina Crikvenica, Občina Kidričevo in Občina Ajdovščina.

Mladi v skupnosti brez meja, julij 2013Bistveni cilj projekta je vključevanje mladih v javno življenje skupnosti, še posebej v procese političnega odločanja. Avtorji projekta želijo doseči, da se bo glas mladih slišal tudi v občinskih svetih, da bodo soodločali o svoji ter o prihodnosti skupnosti.

Ekipo posamezne občine bodo sestavljali mladi, občinski svetniki in predstavnik uprave, ki bo prevzel vlogo koordinatorja. Skozi leto dni trajanja projekta bodo mladi pridobili znanja in veščine, ki so potrebni za delo v skupnosti. Delo bo potekalo skozi interaktivne delavnice, razdeljene na štiri module. Uvodoma se bodo seznanili z delovanjem lokalne demokracije in javne uprave ter izdelali proračun za mlade. Nato se bodo učili komuniciranja – najprej zagovarjanja lastnih interesov, nato komuniciranja navzven, z mediji, političnimi predstavniki, sledi organizacija dogodka, nato pa še predstavitev problema lokalnemu vodstvu in širše.

Ajdovščina ima zelo dobro urejene odnose z mladimi v občini, ki že sedaj aktivno sodelujejo z lokalnim vodstvom. Na podlagi Strategije za mlade se njihove želje, potrebe in ideje vključujejo tudi v proračun. Tako Ajdovščina znotraj projekta Mladi v skupnosti brez meja predstavlja dober zgled in pozitivne izkušnje, ki jim želijo slediti še ostali partnerji – Kidričevo iz Slovenije ter občini Opatija in Crikvenica iz Hrvaške.