Partnerji v projektu RISK na delovnem srečanju v Ajdovščini

datum: 27.06.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Lokavški plaz Slano blato

Od 3. do 5. julija 2013 bo v Ajdovščini potekalo delovno srečanje partnerjev mednarodnega projekta RISK, katerega cilj je raziskati možnosti za nove, učinkovitejše načine preventive in ukrepanja ob naravnih nesrečah.

V skupnem projektu RISK sodelujejo partnerji iz Italije (University of Sannio in Administrazione Provinciale di Avellino), Francije (Risques & Développement), Nemčije (Technische Universität Dortmund), Grčije (University of Crete – Special Account for Research), Slovenijo pa zastopata Občina Ajdovščina in Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo. V okviru projekta bodo pripravljene strokovne analize za pet evropskih območij: Sannio-Irpinia, občino Ajdovščina, območje Rethimno in Luz Saint-Sauveur  ter območje reke Wupper.

Občina Ajdovščina bo na podlagi strokovnih proučevanj pridobila natančno geološko, topografsko in hidrološko analizo, oceno ogroženosti in vpliva podnebnih sprememb na nastanek naravnih nesreč, oceno urbanističnih in demografskih sprememb do leta 2030 ter priporočila za urbanistično načrtovanje in način gradnje. Ob tem pa tudi novo programsko opremo RISK, ki bo omogočala natančne izračune. Za občino Ajdovščino, ki jo pestijo veliki plazovi, poplave, burja, suša in požari, bo novo pridobljeno znanje podlaga za izdelavo posodobljenih in učinkovitih protokolov reševanja ob naravnih nesrečah.

Srečanje v Ajdovščini bo strokovne narave, povezano z nadaljnjo izvedbo projekta RISK, udeležencem bodo predstavljene izkušnje v primeru naravnih nesreč pri nas, na terenu pa si bodo ogledali plaza Slano blato in Stogovce, poplavna in požarna območja ter pojavno območje burje.

 European Commision Humanitarian aid nad civil protectionEU civil protection Grb Občine Ajdovščina