Najboljši svetovni pilot leta je Matevž Lenarčič!

datum: 24.06.2013
kategorija: Novice

Matevž Lenarčič je postal najboljši svetovni pilot leta! Matevž Lenarčič je s Pipistrelovim letalom že dvakrat obletel zemeljsko oblo, pred kratkim pa osvoji še en poseben mejnik – preletel je severni pol. Naslov »Aviator of the year« je toliko vidnejši zaradi močne konkurence priznanih uspehov in prepoznavnih imen.

 Matevž je na izboru Flightglobal Achievement Awards, v kategoriji za najboljšega svetovnega pilota leta, »Aviator of the year«,  na glasovanju prejel največ glasov in zmagal. (več informacij o tej prestižni nagradi lahko najdete tukaj: www.flightglobal.com/page/achievement-awards/2013/welcome/ )

To je izreden dosežek,  saj so bili ob Lenarčiču nominirani tudi Felix Baumgartner, ki je skočil s padalom iz vesolja, posadka helikopterja, ki je moral zasilno pristati v Severnem morju, ki je rešila vseh 14 potnikov ter ekipa kontrolorjev NATS Olympics Team, ki je urejala zračni promet na letališčih med Olimpijskimi igrami v Londonu.

Matevž Lenarčič je bil nominiran, in je kasneje prejel največ glasov, zaradi svojega izjemnega dosežka: leta 2012 je že drugič obletel zemeljsko oblo z ultra-lahkim letalom. Na svoji poti je kar šestkrat prečkal Ekvator, preletel 80.000 km preko skoraj 60 držav in preko 120 narodnih parkov; preletel tri oceane in 5 najvišjih vrhov celin vključno z Mt. Everestom, najvišjo goro sveta; pristal pa je tudi na Antarktiki, kar je sploh prvi pristanek ultralahkega letala na tej celini. Bistveni namen njegovih potovanj je opozarjati svet na katastrofalne posledice onesnaženja, na zadnjih potovanjih pa je zbiral tudi podatke o črnem ogljiku v ozračju, ki so dragocen vir za znanstvena raziskovanja. (več o zadnjem Lenarčičevim podvigom v zadnji številki Ajdovskih novic)

Vse svoje zahtevne avanture je Matevž Lenarčič opravil s Pipistrelovim ultra lahkim letalom. Domače podjetje, ki podpira Lenarčičeve podvige, se odlikuje po tehničnih inovacijah, njihova letala so vzdržljiva, okolju prijazna in varčna, edina, ki so sposobna prenesti ekstremne razmere na Matevževih potovanjih.

Podelitev nagrad se je odvijala 18. junija v Parizu, na letalskem srečanju Paris Air Show – največji letalski prireditvi v Franciji. V imenu Pipistrela je Matevžu na podelitvi čestital dr. Igor Perkon, globalni koordinator prodaje na Pipistrelu. 

Čestitamo Matevžu Lenarčiču za fantastičen dosežek!