Vrtički so že obdelani

datum: 18.06.2013
kategorija: Novice

Vrtički v naselju Kresnice so že obdelani. Prah, ki so ga dvignili, pa se počasi spušča na zemljo. Z odprtim pogovorom in dobro voljo je mogoče rešiti veliko težav, medtem pa se vrtovi že bohotijo s krepkimi rastlinicami, ki kažejo na dober pridelek.

Vrtički, junij 2013Zgodba ima daljšo brado, ajdovska občinska uprava jo je, tudi na pobudo občinskih svetnikov, ponovno obudila lani, z nadaljevanjem projekta urejanja vrtičkov na območju mesta Ajdovščina. Med več različnimi lokacijami je bilo za »pilotno« izbrano območje tik ob novem naselju Kresnice. Navdušenje urejevalcev prostora ter potencialnih najemnikov – do sredine maja je uprava prejela kar 90 vlog občanov za najem vrtička – pa so nekoliko okrnile pripombe stanovalcev bližnjih blokov. Bojijo se kaljenja nočnega miru, parkiranja vrtičkarjev na njihovih površinah, zaradi bližine vrtov naj bi bili le-ti moteči tudi čez dan, nezadovoljstvo pa so izrazili tudi zaradi le delne izvedbe projekta, kajti dokončanje (pretežno gre za urejanje javnih površin okoli vrtičkov za namene druženja) je predvideno v sodelovanju z najemniki vrtičkov. Morebiti so bojazni upravičene, vendar pripravljavec projekta nanje nima bistvenega vpliva. Najemna pogodba natančno določa pravila, ki pretežno prepovedujejo ravnanja, zaradi katerih so v skrbeh stanovalci. Da se jih bodo vrtičkarji zares držali, pa lahko največ pripomorejo prijazni in razumevajoči odnosi med vsemi vpletenimi.

Vrtički, junij 2013Na omenjenem območju, ki meri približno 3000 m2 in je v celoti last Občine Ajdovščina, je urejenih 56 vrtov. Občina je območje preorala, sfrezala, razparcelirala ter uredila vmesne poti med vrtički. Na vzhodni strani območja je za potrebe urejanja vrtov uredila glavno dostopno pot. Na začetku območja je urejena utrjena površina za 6 parkirišč, prav tam so nameščeni tudi skupni objekti za spravilo orodja. Gradbeni kontejnerji bodo prav kmalu dobili lepšo podobo. Urejen je tudi vodovod, vsi vrtičkarji imajo dostop do vode. Strošek pa si bodo razdelili na podlagi velikosti vrtov. Vrtički v povprečju merijo po 56 m2, so pa tudi večji ali manjši, tako da se prilegajo obliki parcele. Cena najema do konca leta 2014 je med 20 in 30 evrov in jo določa velikost vrtička. Pravice in obveznosti najemnikov vrtičkov so natančno določene s pogodbo. Skupna vrednost investicije v urejanje vrtov na tem območju je ocenjena na 10.000 evrov.

Vsi vrtički na območju Kresnice so oddani. Polovica najemnikov je iz Kresnic, nekaj jih je iz bližnjega Ribnika, ostali pa so iz mesta. Sveže preorana zemlja je spočita ter bo dala dober pridelek. Mogoče pa bodo viški solate, paradižnikov, kumaric, cuketk … prepričali še zadnje skeptike, da je odločitev za vrtičke smiselna. Pa ne zgolj zaradi kriznih časov, pač pa tudi zato, ker je vračanje k samooskrbi ter k močnejšemu povezovanju in druženju ljudi nujnost sodobnega sveta.

Sh in MŽB