Festival češenj v Lokavcu, z rastavo češenj in pohodom po češnjevih nasadih

datum: 06.06.2013
kategorija: Novice

Osrednji slovenski praznik češenj je za nami, na Vipavskem, kjer zorijo najbolj zgodnje češnje, pa se bomo temu prvemu spomladanskemu sadežu poklonili ta konec tedna, ko bo v Lokavcu potekal Festival češenj. Pričel se bo z odprtjem razstave češenj, zaključil pa s pohodom skozi češnjeve nasade.

Petek, 7. junij ob 15. uri – odprtje razstave češenj v Dvorani Edmunda Čibeja

Na ogled bodo različne sorte, ki uspevajo v naših sadovnjakih. Skozi vse tri dni festivala bo mogoče tudi strokovno vodenje po razstavi.

Na slovesnosti ob odprtju razstave pa bosta podeljeni tudi nagradi za najdebelejšo češnjo in za najlepše urejen češnjev nasad.

Sledila bodo strokovna predavanja:

Dr. Nikita Fajt – Pridelava češenj v svetu;

Irena Vrhovnik – Češnje v prehrani in kulinariki;

doc. dr. Stanislav Tonjko – Trženje češenj in priprava za trg.

Sobota, 8. junij od 14. ure daljevodeni ogledi razstave, zvečer pa zabava in ples z ansamblom Prima Vera.

Nedelja, 9. junij ob 8. uri – pohod med češnjevimi nasadi

Na pohod nas vabi Društvo DOLI. Poleg okušanja slastnih vipavskih češenj ob obisku lokavških nasadov in poslušanju dveh krajših predavanj o negi in vzgoji češnjevih dreves profesorja Alojza Lemuta, vas bodo vodniki pohoda popeljali na ogled številnih zanimivosti  po zaselkih in okolici Lokavca. V pohod je vključen tudi voden ogled razstave češenj.

Sprehod bo potekal skozi naslednje češnjeve sadovnjake: družine Lokar, kmetije Černigoj, družine Kompara, Bogdana Slokarja, družine Krapež.

Zbiranje se prične ob 7.30 na kmetiji Černigoj. Od tu bomo krenili ob 8. uri na pot. Zaključek pohoda bo prav tako na kmetiji Černigoj  okrog 16. ure. Pohod je nezahteven, pohodniki se ga udeležujejo na lastno odgovornost.

Zgibanka - pohod med češnjevimi nasadi (zunanji del)

Zgibanka - pohod med češnjevimi nasadi (notranji del)

Vse dni festivala bo v Lokavcu družabno, poskrbljeno bo za hrano, pijačo in zabavo, na priložnostnih kmečkih tržnicah pa boste lahko nakupili domačega pridelka tudi za domov.

Organizator prireditve je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, v sodelovanju s KS Lokavec, društvi, pridelovalci češenj in Občino Ajdovščina.

Dobrodošli!

So(n)čno, plodovi Vipavske doline

Seznam pridelovalcev češenj