Srečanje primorskih upokojencev v Ajdovščini

datum: 27.05.2013
kategorija: Novice

V soboto, 25. maja 2013, so se v Ajdovščini srečali upokojenci Primorske. Tradicionalno srečanje vsako leto gosti eno od primorskih društev, letos je organizacijo prevzelo domače Društvo upokojencev Ajdovščina.

Srečanje upokojencev, 25. maj 2013, AjdovščinaSrečanje je potekalo v hali ob restavraciji Dama. Vreme je nekoliko okrnilo udeležbo, kljub temu pa se je zbralo preko 1000 upokojencev iz različnih primorskih društev.

Srečanje upokojencev, 25. maj 2013, AjdovščinaUvodoma jih je pozdravila predsednica domačega društva Metka Marušič, ki je ob tej priložnosti članom upokojenskih društev posredovala poziv Zveze društev upokojencev Slovenije, naj se pridružijo globalni peticiji organizacij starejših za sprejem konvencije o pravicah starejših v OZN. Tudi ostali govorniki: župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, predsednik severnoprimorske zveze društev upokojencev Alojz Vitežnik, podpredsednik južnoprimorske zveze Anton Sagadin in podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko,  so izpostavili pereče problematike starejših – od težkih finančnih situacij, v katerih so se znašli upokojenci zaradi gospodarske krize in splošnega varčevanja, do socialnih stik, osamljenosti, potrebe po pomoči …

Srečanje upokojencev, 25. maj 2013, AjdovščinaDomače društvo je ob tej priložnosti pripravilo tudi bogat kulturni program, skozi katerega so prikazali svoje delovanje. Najprej so nastopali otroci – varovanki CIRIUS Vipava ter plesna skupina OŠ Šturje. Z obema šolama domači upokojenci tesno sodelujejo ter se medgeneracijsko povezujejo. Nato je sledil pregled kulturnega udejstvovanja domačih upokojencev. Dramska skupina Zarja DU Ajdovščina je nasmejala publiko s skečem Pri zdravniku. Sledil je nastop folklorne skupine Društva MOST, univerze za 3. življenjsko obdobje, za slovesen zaključek pa so nastopile pevke ŽPZ Večernica z zborovodjem Miranom Rustjo, ki so pošteno presenetile z izvedbo primorske himne Vstajenje Primorske.

Nato pa so se primorski upokojenci še zavrteli ob zvokih plesne glasbe.