Češnje vabijo na Vipavsko

datum: 23.05.2013
kategorija: Novice

Češnje v sadovnjaku Koronovih na Brjah na Vipavskem.

Ponujamo vam odličen razlog za potepanje - češnje so zrele! Na Vipavskem zorijo najbolj zgodaj in čeprav je letošnja zima precej okrnila sadni pridelek, je češenj dovolj za zobanje, pa tudi za kakšne druge sladke namene.

Nova embalaža - majhne košarice, škrtocPridelovalci češenj na območju Ajdovščine so zadovoljni s pridelkom. Po lanski preobilni letini se na nekaterih bolj odprtih legah vpliv predolge zime sicer pozna, pretežno pa je letošnja letina normalna.

Letošnje češnje sadjarji že nabirajo v nove, praktične in lične košarice, s katerimi smo letos nadaljevali akcijo Sončno. Poleg večjih in manjših koškov za sadje so bili izdelani tudi "škrtoci", uporabne papirnate vrečke. (Sadjarji, več informacij o embalažah za sadje dobite na RA Rod, pri Meti)

Pridelovalce češenj najdete na spletni strani www.soncno-socno.si, kjer so zabeleženi tudi pridelovalci ostalega sadja, ki uspeva na Vipavskem. Direktna povezava na seznam pridelovalcev češenj.

FESTIVAL ČEŠENJ V LOKAVCU

Od 7. do 9. junija bo v Lokavcu pri Ajdovščini potekal Festival češenj. Skozi vse dni festivala bo na ogled RAZSTAVA ČEŠENJ, v nedeljo, 9. junija pa Društvo DOLI napoveduje tudi zanimiv pohod po češnjevih nasadih.

Program festivala: 

Petek, 7. junij 2013

ob 15:00 - Odprtje razstave češenj, pozdravi in podelitve nagrad za najdebelejšo češnjo in najlepše urejen nasad Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa  

ob 15:30 - Voden ogled po razstavi – Ivan Kodrič in Erika Komel - Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

od 17:00 do 19:00 predavanja

·        Pridelava češenj v svetu - Dr. Nikita Fajt - Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

·        Češnje v prehrani in kulinariki - Irena Vrhovnik - Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

·        Trženje češenj in priprava za trg doc. dr. Stanislav Tonjko - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor

Sobota, 8. junij 2013

od 14.00 do 18.00  - voden ogled razstave

ob 18.00   zabava in ples z ansamblom PRIMA VERA

Nedelja, 9.junij 2013

ob 8.00 uri voden pohod med češnjevimi nasadi. Zborno mesto Turistična kmetija Černigoj. Pohod bo trajal predvidoma do 15 ure.   

od 10.00 do 13.00 - voden ogled razstave  

Vse dni prireditve bo postavljena kmečka tržnica in možnost nakupa češenj in  proizvodov narejenih in češenj. Za obiskovalce bo poskrbljeno s hrano,pijačo in zabavo. Večje  skupine naprošamo za vnaprejšnjo prijavo na na telefon 041 376 080 (Bogdan)

Organizatorji prireditve KGZS Zavod Nova Gorica, KS Lokavec in lokavška društva in pridelovalci češenj.

Lepo vabljeni!

POVABILO PRIDELOVALCEM

Sončno-sočno - logo bel Sadjarji iz območja občine Ajdovščina, vabimo vas, da svojo ponudbo brezplačno vpišete na spletno stran www.soncno-socno.si. Pišite nam na sanda.hain@ajdovscina.si ali pokličite na 05/36 59 155. Poleg zabojčkov, košaric in škrtocov pa so vam na voljo tudi drugi promocijski materiali - brošure Sončno, z opisom vipavskega sadja skozi vse štiri sezone ter plakati vipavskega sadja, ki bodo lepo popestrili vaše prodajne prostore (tudi stojnice!) in s svojimi živahnimi sončno-sočnimi barvami pritegovali poglede potrošnikov.

Če pa se odpravljate na sejem ali kakšno drugo prireditev, vam je na voljo (na izposojo) tudi večji pano - pingvin, s fotografijami in logotipom vipavskega sadja.