Župan sprejel predstavnika venezuelskega veleposlaništva v Sloveniji

datum: 28.04.2013
kategorija: Sporočila za javnost

V petek, 26. aprila 2013, je župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, skupaj z občinskim svetnikom Angelom Vidmarjem, na vljudnostnem obisku gostil odpravnika poslov na veleposlaništvu Bolivarske republike Venezuele v Sloveniji, gospoda Néstorja Enriqueja Lópeza Martíneza. Gost je Ajdovščino obiskal zaradi predavanja o Bolivarski republiki Venezueli, ki ga je imel kasneje v Domu krajanov.

Venezuela - obisk veleposlaništva - april 2013Župan Marjan Poljšak je predstavniku veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele v Sloveniji izrekel dobrodošlico. Med obiskom so tekli predvsem pogovori o splošni politiki v svetu in v Evropi ter v obeh državah – Venezueli in Sloveniji. Beseda pa je tekla tudi o razmerah v občini, kjer po županovem mnenju vlada politika prijaznih medčloveških odnosov in skupnosti.

Gospod López se je županu zahvalil za obisk v svojem imenu ter v imenu skupnosti ljudi, ki jo predstavlja – Venezuelcev, ki živijo v Sloveniji, družine in sodelavcev. Navdušen je nad našimi kraji, predvsem je gosta očaral izvir Hublja, za katerega meni, da je poseben zaklad. 

Foto Angel Vidmar Venezuela je prav na pobudo Slovenca v Sloveniji odprla svoje predstavništvo. Gospod López je izrazil hvaležnost županu in ostalim Ajdovcem za izraženo sožalje za umrlim predsednikom Hugom Chavezom: »Zmage predsednika Chaveza so zmage preprostega človeka, navadnega državljana, ki je dokazal, da se z razumom, inteligenco, vztrajnostjo in angažmajem naredi spremembe.«.

Gospod López ne želi komentirati slovenske politike, meni pa, da je politika »znanost državljanov, znanost ljudi«: »Če je res, da je dialog politika in politika dialog, potem je pomemben, bistven dejavnik v tem dialogu tudi volivec.«. Zagovarja bolj neposredno vključevanje posameznikov v politiko: »Ko vidim ljudi, ki se združujejo v skupnem, kolektivnem duhu, ker skušajo doseči nek cilj, ki izboljšuje določene stvari, sem vesel, ker to pomeni politiko.«.

Predstavnik venezuelskega veleposlaništva Néstor López, tudi profesor, publicist in prevajalec, je kasneje v Domu krajanov v Ajdovščini predstavil Bolivarsko revolucijo in jo primerjal z razmerami v Sloveniji.