Tudi tokrat med najbolj uspešnimi

datum: 25.04.2013
kategorija: Novice

V Lavričevi knjižnici skupaj s šolami zaključujejo Mega kviz. Skoraj 500 reševalcev iz osnovnih in srednjih šol na Ajdovskem in Vipavskem je zaključilo sedmi Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz.

Knjižnično – muzejski MEGA kviz je eden najbolj prepoznavnih projektov Lavričeve knjižnice Ajdovščina. Knjižnica v njem sodeluje od samega začetka, tokrat že sedmič. Njegov namen je vzpodbuditi mlade k spoznavanju Slovenk in Slovencev, ki so se zaradi  svojih dosežkov na različnih področjih vpisali v zgodovino svojega naroda ali so z njimi zaznamovali svet. V ravnokar zaključenem kvizu so učenci in dijaki  tako spoznali Zofko Kveder (prvo pisateljico in pionirko emancipacije žensk), Almo Sodnik (prvo filozofsko znanstvenico na Slovenskem), Kristino Gorišek Novaković (prvo slovensko letalko), Ljubo Prenner (odvetnico in pisateljico) ter Angelo Piskernik (botaničarko, naravovarstvenico, muzealko, prvo Slovenko z doktorskim nazivom).

Mega kviz, knjižnica, april 2013Sedmi kviz po vrsti, ki je začel jeseni, so reševalci skupaj s svojimi mentorji zaključili s prireditvijo v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini, kjer so jim podelili priznanja in nagrade. Dogodek, ki ga je vodila koordinatorica, knjižničarka Martina Zalar, so obogatili z razgovorom z biologinjo Ireno Kodele Krašna, kustosinjo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Za udeležence je bila to tudi priložnost, da se srečajo z raziskovanjem živega sveta iz prve roke. Na zaključni prireditvi je sodelovala tudi predstavnica Pilonove galerije iz Ajdovščine Tanja Cigoj – najmanj en žig galerije, muzeja ali spominske hiše, ki jo je obiskal udeleženec, je namreč pogoj, da se oddana rešitev upošteva. Na končno mega žrebanje v Ljubljano bo knjižnica posredovala dva v Ajdovščini izžrebana reševalca, po enega v vsaki od dveh kategorij. Reševalcem je knjižnica namenila še posebno žrebanje, ki bo dvanajst izmed njih odpeljalo na privlačen izlet v neznano.

Odziv na povabilo k sodelovanju v knjižnično-muzejskem Mega kvizu je ravno na gornjem Vipavskem tradicionalno izjemno velik in izstopa v slovenskem merilu. Projekt sicer usklajuje Mestna knjižnica Ljubljana, v njem sodelujejo tako splošne knjižnice kot muzeji in seveda šole. Poimenovanje MEGA je okrajšava za začetnice besed (M) muzeji, (E) etnologija in (GA) galerije. V projektu sodelujejo knjižnice , muzeji in galerije ter seveda šole. Njegov namen je na zanimiv način razširiti znanje učencev drugega in tretjega triletja osnovnih šol in dijakov srednjih šol.

Naj dodamo, da je te dni Lavričeva knjižnica skupaj z ostalimi primorskimi knjižnicami začela z izvedbo projekta Primorci Beremo. Tudi tu je knjižnica na vrhu.

Artur Lipovž

Nagrade in nagrajenci

Statistični podatki