Protokolarno vino Občine Ajdovščina za leto 2013

datum: 22.04.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Ajdovsko vinorodno območje boste za namene protokola Občine Ajdovščina zastopali vini merlot Posestva Ferjančič in zelen Kletarstva Petrič – oboje iz Planine.

16. aprila 2013, je v prostorih ajdovske občine potekalo ocenjevanje vin za namene izbora protokolarnega vina Občine Ajdovščina. Občina Ajdovščina za protokolarno vino izbere belo in rdeče vino domačih vinogradnikov, s čimer želi svojih gostom in obiskovalcem občinskih prireditev pokazati žlahtnost našega vinorodnega območja ter pomagati pri promociji domačega vinarstva in vinogradništva.  

K sodelovanju v izboru so bili povabljeni vsi ajdovski vinarji, ki lahko svoja vina tudi stekleničijo. Udeležilo se ga je 10 vinarjev, ki so na pokušino ponudili kar 24 različnih belih in rdečih vin. Izbor je opravila strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica – predsednica Tamara Rusjan in člani Mirjana Košuta, Ivan Žežlina, Andreja Škvarč in Matjaž Lemut. Tehnično pa je pri izboru pomagala Darja Marc iz Kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina. Splošna ocena komisije je, da Ajdovci pridelujejo dobra vina. Med njimi jih je bilo lepo število ocenjenih z vrhunsko oceno. Vrhunski sta tudi vini, ki sta bili na priporočilo ocenjevalne komisije predlagani za protokolarni vini.

Protokolarno vino 2013, merlot Ferjančič Merlot 2010, suho,vrhunsko vino, pridelano na Posestvu Ferjančič, Planina 73           

Izbrano grozdje ter 2 leti negovanja v hrastovih sodih ,nam je leto 2010 ponudilo izjemen merlot. Vino je intenzivne granatno rdeče barve z rubinastimi odtenki. Vonj nas spominja na gozdne sadeže in suhe slive, ki prehajajo v vonjave vanilije in pražene kave. Mehki in zaokroženi tanini dajejo vinu polnost in elegantnost.

 

Protokolarno vino 2013, zelen, Kletarstvo PetričVino zelen 2012, pridelava: Kletarstvo Petrič, Planina 56/a

Sorta zelen je stara, avtohtona sorta, za katero bi lahko rekli, da je kralj med vipavskimi vini. Grozdje zelen je pri Petričevih na Planini zraslo na vzhodni, terasasti legi. Petričevo vino zelen 2012 je suho, fermentirano in negovano v lesenih sodih. Barva vina je zlata z zelenkastimi odtenki. Vonj je značilno sorten in bogat. Po okusu pa je svež in harmoničen.