Druženje s pinelo na Planini se je pričelo z odkritjem turistično-informativne table

datum: 02.04.2013
kategorija: Novice

Na velikonočni ponedeljek je vrh Vipavskih gričev, na Planini pri Ajdovščini, potekalo že 8. druženje s pinelo. Kot uvod v vinsko-kulinarični dogodek pa je potekalo odkritje nove turistično informativne table, ki spada v sklop opremljanja Vertovčevih poti.

Druženje s pinelo, odkritje table, Planina, 1. april 2013Društvo Matija Vertovec si je zadalo, da bo Vertovčeve poti po svojih zmožnostih opremljalo s turistično-informativnimi tablami. Prva letošnja že stoji – na velikonočni ponedeljek, tik pred začetkom 8. druženja s pinelo, sta jo slovesno odkrila predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in predsednik krajevne skupnosti Planina Mitjan Marc.

Osrednji del table zavzema prostorska fotografija, ki nadomešča zemljevid, na njej pa so označeni domači ponudniki različnih pridelkov in izdelkov, naravna in kulturna dediščina Planine ter druge zanimivosti.

Druženje s pinelo, odkritje table, Planina, 1. april 2013Po odkritju table se je pričelo tradicionalno druženje pinele – z obiskovalci prireditve, pa tudi z različnimi kulinaričnimi dobrotami. 17 pridelovalcev je na pokušino ponudilo 30 različnih vzorcev pinel. Poleg domačih vinogradnikov so se na druženju predstavili tudi pridelovalci iz sosednjih krajev. Posebna gostja druženja je bila Vipavska vinska kraljica Katja Blagonja, za veselo razpoloženje pa je skrbel Mef. Organizatorji – domači ponudniki – so bili prijetno presenečeni nad obiskom – v veliki dvorani stare šole se je namreč obiskovalcev od vsepovsod kar trlo.

Druženje s pinelo, odkritje table, Planina, 1. april 2013Naj bodo vremena planinskim vinogradnikom in ponudnikom drugih domačih pridelkov tudi naprej tako naklonjena, zdaj jih bodo obiskovalci tega vinogradniškega kraja s sedmimi zaselki vrh Vipavskih gričev še hitreje našli.

Dobrodošli na Planini!