Mala gora že šestnajstič vabi na Velikonočni pohod

datum: 27.03.2013
kategorija: Novice

2000 pohodnikov na Mali gori, foto Dragan Vodopivec

Na velikonočni ponedeljek, 1. aprila, bo potekal že 16. tradicionalni velikonočni pohod na Malo goro. Pohod bo v vsakem vremenu, na Mali gori je že vse pripravljeno za sprejem pohodnikov. Skozi leto so kamenjski planinci pridno hranili mleko tiste edine kravice, ki se še pase po malogorskih travnikih ter pridelali dovolj kislega mleka, ki ga bodo polivali preko polente, skuhane po starem in zabeljene s košenino. Vam je zadišalo? Dobrodošli na Mali gori!

Pust je že davno mimo, v naše kraje pa si pomlad le težko utira pot, saj je bila letošnja zima izredno radodarna s snegom.

Prav s pustom pa se začenjajo naše resnejše priprave na Velikonočni pohod na Malo goro. Letos se bo to zgodilo že šestnajstič. S pohodom želimo ohraniti našo navezanost na to planoto visoko v naročju Čavna in jo predstaviti pohodnikom, ki se v velikem številu udeležujejo našega pohoda.

Mala gora je dostopna iz različnih smeri. Težimo za tem, da bi čim več pohodnikov začelo pot v Kamnjah,  kjer jim ponujamo na ogled razstavo »Mala gora, nekoč in danes«, ki je bila postavljena ob 10. Velikonočnem pohodu. Na razstavi si je moč ogledati stare fotografije iz časov, ko so na Mali gori še kosili seno, kot tudi predmete in orodja, ki so jih pri tem uporabljali. Predstavljena je tudi gradnja koče ter dosedanji pohodi. Pohodniki, ki se bodo odločili za pristop iz Kamenj, se bodo na Malo goro lahko povzpeli po označeni planinski poti ali pa po nekako vzporedni, ob 15. Velikonočnem pohodu urejeni in označeni tematski poti, »Pot koscev in grabljic«. Na tej poti pohodnik spoznava ledinska imena področij na kamenjski gmajni ter predmete in orodja, ki so jih uporabljali v času košnje.

Kot vsako leto, tudi letos za pohodnike na Mali gori pripravljamo bogat kulturni program, manjkala pa ne bo tudi tradicionalna polenta s košenino in kislim mlekom.

Tisti, ki se bodo pohoda udeležili že petič, bodo prejeli obeske z znakom Male gore, za deset opravljenih pohodov pa zbornik »Mala gora - kraj trdega dela in lepih spominov«.

Pohod bo kot vsako leto na velikonočni ponedeljek, letos 1. aprila. Kulturni progam na Mali gori se bo pričel ob 11. uri. Lepo vabljeni vsi, ki bi radi preživeli dan v lepi naravi in prijazni družbi.

Planinska sekcija Kamnje