Druženje s pinelo na velikonočni ponedeljek na Planini pri Ajdovščini

datum: 25.03.2013
kategorija: Novice

Pogled na Planino, vas s sedmimi zaselki se razteza vrh Vipavskih gričev

Na velikonončni ponedeljek bo v stari šoli na Planini potekalo že osmo Druženje s pinelo, to žlahtno kraljico vipavskih vin. Da planinska zemlja ugaja tej stari domači vinski sorti, je znano. Planinski vinogradniki pa na druženje povabijo tudi pridelovalce pinele iz drugih krajev, tako da je na pokušini cela paleta pinel različnih letnikov in tehnologij.

Številne sorte vinske trte, gojene še pred pojavom trsne uši, potrjujejo bogato vinogradniško in vinarsko tradicijo Vipavske doline. Raznolikost takratnega sortimenta je v svoji Vinoreji opisal Matija Vertovec, kjer omenja in opisuje kar šestintrideset sort vinske trte. Danes na tem območju ne najdemo niti približno toliko sort, vendar kljub vsemu vinogradniki še vedno gojijo nekatere stare sorte. Med njimi lahko posebej izpostavimo avtohtona zelen in pinelo, ki uspevata na približno 5 % od skupno 2300 ha vseh registriranih vinogradov v Vipavski dolini. Pinela je v zapisih omenjena že v letu 1324, kot sorta, ki je bila takrat posajena na severu Italije na Goriškem. Danes pa je posajena v glavnem v Vipavski dolini.

Pinela je vino z nekoliko višjo skupno kislino ter svojevrstno nežno cvetico in aromo. Odlično uspeva na visokih legah in lahkih tleh, sestavljenih iz laporja in peščenjaka. Je zelo vzdržljiva sorta, dobro prenaša poletno pripeko, močno burjo in točo. Mogoče je skozi stoletja prav zaradi kljubovanja ekstremnim razmeram uspela razviti debelejšo jagodno kožico, bogato s fenoli, vitamini, barvili in minerali, ki ob predelavi grozdja prehajajo v vino.

Da je vino zdravo, kažejo različne študije, saj imajo zmerni pivci  vina zmanjšano tveganje obolevanja za srčnožilnimi boleznimi, boljše razmerje med dobrim in slabim holesterolom, upočasnjene procese staranja. Vino pa ima še mnogo drugih pozitivnih učinkov na človeški organizem.

Ljubitelji pinele imajo možnost njeno žlahtnost poskušat na tradicionalni prireditvi Druženje s pinelo na Planini, ki vsako leto poteka na velikonočni ponedeljek.  Ob tej priložnosti Planinci povabijo v goste vinogradnike in vinarje  Vipavske doline, da se s svojimi pinelami različnih letnikov in tehnologij predstavijo na prireditvi. Vsako leto doslej so obiskovalci lahko degustirali med trideset do štirideset različnih pinel. Letošnje Druženje s pinelo bo že osmo zapored in bo potekalo v ponedeljek, 1. aprila 2013 v stari šoli na Planini.

Vabljeni na Planino, kjer boste lahko okušali žlahtnost pinele.

Program dogodka:

Druženje s pinelo na Planini pri Ajdovščini

ponedeljek, 1. aprila 2013

Ob 15.00 uri v zaselku Koboli maša v cerkvici sv. Petra in Pavla

od 16.00 do 21.00 ure stara šola na Planini

Odkritje turistične table, ponudniki s Planine v sodelovanju z Društvom Matija Vertovec;

Pozdrav obiskovalcem in druženje ljubiteljev vina z vipavsko avtohtono pinelo;

Z nami bo tudi glasbeni gost – kantavtor Drago Mislej Mef;

in Vipavska vinska kraljica Katja Blagonja.

Ob 17.00 uri bo potekala kulinarična delavnica , ki jo bodo pripravili someljeji iz gostilne
Žogica iz Nove Gorice - potrebne so predhodne prijave, ki jih sprejema Damjan Štokelj na tel.: 041 483 777 ali pobrskajte po spletni strani www.vas-planina.si.