Delavnica sitotiska za šolarje in dijake v Pilonovi galeriji in MC Hiši mladih

datum: 05.03.2013
kategorija: Novice

Napis na steni Pilonove galerije, pred vhodom v razstavne prostore: "Moje delo je odraz značaja, dobro počutje me prevzema, ko vidim, da so stvarni na svojem mestu, vsaj v namišljeni popolnosti." Danilo Jejčič

V Ajdovščini se je leto začelo v duhu pomembnih kulturnih in likovnih dogodkov in Pilonova galerija bo z dogajanjem - razstavami, predavanji, sodelovanjem z mladimi lokalnimi ustvarjalci na področju likovne umetnosti ter institucijami, posvečenimi umetnosti -, ki bo potekalo skozi vse leto, obeležila svojo štiridesetletnico delovanja. Prvi izmed velikih dogodkov je razstava Danilo Jejčič, retrospektivna razstava (15. februar – 15. marec 2013), ki je v razširjeni obliki prenesena iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani in je napolnila tudi prostore nove Lokarjeve galerije v Ajdovščini ter MC Hiše mladih v Ajdovščini.

V Pilonovi galeriji bomo tako znotraj pedagoškega programa skupaj z MC Hišo mladih, Ajdovščina med razstavo izvedli likovno delavnico na temo sitotiska, grafične tehnike, znotraj katere se v svojem dolgoletnem likovnem ustvarjanju izraža razstavljavec. Zato smo se obrnili na likovne pedagoge, to je profesorje likovne umetnosti, ki delujejo na šolah v sami Ajdovščini in njeni okolici ter k sodelovanju povabili osnovnošolce in dijake. Odzvale so se štiri šole: OŠ Col, OŠ Otlica, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina ter SŠ Veno Pilon Ajdovščina. Osnovnošolci in dijaki se bodo v času od 5. pa do 12. marca 2013 udeležili delavnice, na kateri se bodo seznanili s samo zgodovinsko in tehnološko platjo sitotiska ter njegovo uporabnostjo, spoznavali bodo ozadje nastajanja grafičnih odtisov ter se ob tem dotakniti vprašanja o originalnosti umetniškega izdelka in reproduciranju slednjega. V praktičnem delu projekta, ki bo delavnico zaokrožil, pa bodo udeleženci na bombažno vrečko sami natisnili motiv, izbran po grafični predlogi Danila Jejčiča. Končni izdelek, to je vrečko, zaznamovano z umetnikovim delom v tehniki sitotiska, bodo lahko odnesli s seboj.

Načrtovane delavnice se bodo odvijale v MC Hiši mladih - teoretični del samega medija bo predstavila mlada grafičarka, magistra umetnosti Tea Curk Sorta, praktični del pa se bo izvajal pod strokovnim vodstvom grafične oblikovalke Anje Korenč. Pri strokovno tehnični izvedbi pa sodelujemo z ajdovskim podjetjem Muri tisk, proizvodnja, trgovina d.o.o.