23. občinski otroški parlament – odraščanje je zapletena reč

datum: 20.02.2013
kategorija: Novice

V torek, 19. februarja dopoldne, so veliko sejno sobo Občine Ajdovščina zasedli mladi razpravljavci iz vseh zgornjevipavskih osnovnih šol ter CIRIUS Vipava. Tema 23. občinskega otroškega parlamenta v organizaciji MDPM Ajdovščina je bila odraščanje.

23 otroški parlament - odraščanje - februar 2013Uvodoma so razpravljavce pozdravili predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina Kristina Valič ter predstavnika obeh občin. Župan Marjan Poljšak je mladim zaželel dobro razpravo, pa tudi pametnih zaključkov. Opozoril jih je, naj razmišljajo in poudaril, da je slehernemu človeku potrebno dati možnost, da se razvije in naredi čim več dobrega zase, pa tudi za družbo. Podžupan Občine Vipava Alojz Durn pa je razmišljal, da je odraščanje danes drugačno od odraščanja njegove generacije, čemur botruje predvsem priklenjenost na računalnike in oddaljevanje mladih od osebnih stikov. Poudaril je, da je pri odraščanju potrebna pozornost – poleg pravic nam namreč življenje nalaga tudi dolžnosti ter mladim zaželel odraščanje, polno iskrive pestrosti, pobud in izzivov. 

23 otroški parlament - odraščanje - februar 2013Mladi so se na razprave dobro pripravili preko delavnic, ki so jih vodili strokovni sodelavki ZD Ajdovščina Tamara Kofol in Alenka Naglost ter Sašo Kronegger, socialni pedagog. Odraščanje je zapleteno. Ugotavljajo pa, da družba v razmerju do mladih izpostavlja drugačne težave, ko jih vidijo sami. Menijo, da je preveč poudarka na spolnosti in raznih odvisnosti, premalo pa je pogovorov, usmerjanj in nasvetov na področju poklicnega usmerjanja, ustvarjanja kariere in družine. Zavedajo se, da so časi težki in razumejo starše, ki nimajo veliko časa za pogovore, ker se ubadajo s svojimi lastnimi težavami, vendar pa si želijo več in odkritejših pogovorov z njimi.

Občinskemu sledi regijski parlament, na katerem bodo izbrani predstavniki, ki bodo našo mladež zastopali na državnem zasedanju.

Več poudarkov iz razprave mladih parlamentarcev sledi v prihodnjih dneh na spletu, pa tudi v naslednji številki Ajdovskih novic.