''Hello sLOVEnia!'', Pozdravljena Slovenija!

datum: 19.02.2013
kategorija: Novice

Evropski prostovoljci na izmenjavi v Sloveniji

Evropska prostovoljska služba je del programa Mladi v akciji, ki ga sofinancira Evropska komisija. Ponuja neplačano delovno prostovoljsko izkušnjo v tuji državi znotraj in zunaj Evropske Unije. Projekti ponavadi trajajo od 3 do 12 mesecev in so namenjeni mladim od 18 do 30 let.
V četrtek, 21. februarja ob 18.30 uri, bo v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini potekala predstavitev te službe, predstavili se bosta mladi prostovoljki, Marija Sakalauskaite iz Litve, ki trenutno dela kot evropska prostovoljka v Mladinskem centru Hiša mladih in Heli Hongisto s Finske, ki svojo prostovoljno službo opravlja na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina. V nadaljevanju pa vam Heli opisuje svoje doživetje.

Tudi sama sem se odločila pridružiti takšnemu projektu, ki ga pripravlja Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina in tako januarja letos s Finske pripotovala v vaše kraje.

Od 20. do 24. januarja smo se vsi EVS prostovoljci na izmenjavi v Sloveniji zbrali na usposabljanju v Hotelu Krek v Lescah. V skupini je bilo 21 mladih iz različnih evropskih držav: Belorusije, Bolgarije, Nemčije, Finske, Francije, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske, Portugalske, Španije, Turčije in Ukrajine. Naša mentorja na usposabljanju sta bila Alenka Oblak in Henk Persyn, pridružila pa se nam je tudi EVS koordinatorka Jerneja Modic.

Tekom usposabljanja smo se udeležili različnih aktivnosti in dobili razne naloge. Po skupinah smo se ukvarjali s temami ''teambuilding-a'', pravic in odgovornosti prostovoljcev in razpravljali o učenju v okviru EVS projekta. Pogovarjali smo se tudi o vključevanju v novo kulturo, spoznavanju ljudi, njihovih navad in okolja.

Najpomembnejša naloga v okviru usposabljanja je bil ''Projekt dneva''. V skupini 4-5 prostovoljcev smo morali pripraviti projekt, ki se je navezoval na Slovenijo, Slovence ali našo prostovoljsko izkušnjo v Sloveniji. Pripraviti smo morali nekaj novega in inovativnega.

Ker smo slišali že za kar nekaj zgodb o tem, da so mnogi EVS prostovoljci v Sloveniji našli ljubezen in tu ostali za vedno, smo se v naši skupini odločili ukvarjati s to temo in naš projekt poimenovali ''How to get married in sLOVEnia'' (''Kako se poročiti v Sloveniji''). V okviru projekta smo pripravili ''paket preživetja'', ki je vseboval napotke ''10 korakov do poroke v Sloveniji'' v pisani in video obliki. Ob pripravi projekta smo se zabavali in veliko naučili o timskem delu.

Res je bilo super spoznati vse prostovoljce, ki so na izmenjavi v Sloveniji in zagotovo bomo ohranili stike tudi po koncu usposabljanja ali celo pripravili kakšne skupne projekte.

Heli Hongisto, EVS prostovoljka na MDPM Ajdovščina

(prevod Maša Čibej)

Vabljeni na predstavitev EVS!