Azad Karim – Izgubljeni sledovi

datum: 18.02.2013
kategorija: Novice

V galeriji Lična hiša, ki vstopa v deseto jubilejno leto svojega delovanja, je bila v soboto, 9. februarja, odprta razstava priznanega ajdovskega umetnika – slikarja Azada Karima z naslovom »Izgubljeni sledovi«.

Likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn o umetniku pravi: » Azadu Karimu, ki izhaja iz dežele med Evfratom In Tigrisom, je Medrečje še vedno »zibelka«, v kateri odkriva in neguje, skratka ziblje svoj likovni izraz. Skozi magično moč prastarega civilizacijskega  izročila črpa ustvarjalne izzive in nagovore, se »potaplja« v njihovo enigmatičnost, potuje tisočletja nazaj in med praoblikami in slikovitimi legendami išče svoje sporočilo, odkriva svojo resnico. Tako ustvarja globoko osebno in avtorsko afirmirano likovno poetiko. V strukturah in debelih teksturah biva bogata vizualna vrednost, ki se iz materialno naglašenega in haptičnega širi v sfere nenehnih preobražanj. Na trepetajoči povrhnjici slike so namreč barvne vrednosti zajete v ritem spreminjanj, ki zaobjame tudi oblike. Na zrnati in s črtnimi strukturami zaznamovani blago reliefni površini ima odločujoč pomen tudi svetloba, ki pade na sliko. Plastični nanosi mečejo komaj zaznavno senco in tako dopolnjujejo slikarjevo vizijo«.

Na pričujoči razstavi  Azadovi »izgubljeni sledovi« zaživijo in zažarijo v vsej svoji očarljivosti in barvitosti. Odprtje razstave so z glasbo obogatili učenci Glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine, številni ljubitelji lepe umetnosti, prijatelji in znanci pa so svojo udeležbo izrazili umetniku priznanje njegovemu nadvse uspešnemu ustvarjanju.

 Niko Ličen