Naš poklon, Umetnik!

datum: 17.02.2013
kategorija: Sporočila za javnost

V petek, 15. februarja 2013 zvečer, je v Ajdovščini potekal najelitnejši kulturni dogodek v februarju, pa verjetno tudi v letošnjem letu – odprtje razstave enega najbolj izrazitih umetnikov grafikov na Slovenskem, Danila Jejčiča iz Ajdovščine. Razstava z naslovom Retrospektiva je na ogled v kar treh ajdovskih galerijskih prostorih: v Pilonovi galeriji, v Lokarjevi galeriji ter v prostorih MC Hiša mladih v Palah.

Napis na steni Pilonove galerije, pred vhodom v razstavne prostore: "Moje delo je odraz značaja, dobro počutje me prevzema, ko vidim, da so stvarni na svojem mestu, vsaj v namišljeni popolnosti." Danilo Jejčič Obsežnejšo predstavitev umetnika in njegovega dela si lahko preberete v zadnjih Ajdovskih novicah. Predvsem pa vam priporočamo ogled razstave, ki je še presegla okvir odmevne pregledne razstave grafik in komponibilov decembra v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani.

Razstava obsega kar troje domačih razstavišč in prikazuje celoten umetnikov življenjski opus, katerega rdeča nit so disciplina, popolnost, iskanje estetskega učinka do podrobnosti, brezhibna izdelava. Umetnikov karakter se izrazi v njegovi misli, zapisani na zid hodnika v Pilonovi galeriji, kjer je tudi začetek obsežne in zanimive razstave . 09-DSC 0023Pilonova galerija predstavlja dva sklopa – »blagovno znamko Danila Jejčiča - komponibile in objekte, ki so sestavni del umetnikove identitete«, je v uvodni predstavitvi povedala dr. Irene Mislej. Posebnost in presenečenje te razstave, dela, ki so bila zelo redko ali pa še nikoli razstavljena, pa je označila kot:  »… prvi izbruh mladega umetnika ob koncu akademije in še malo dlje … ». V mali dvorani galerije pa so razstavljene skice za grafike – postopek nastajanja umetnikove grafike, ki bo služil delavnicam. Delavnice galerija pripravlja v sodelovanju z MC Hiša mladih in jih bo vodil umetnik sam. V zadnjem trenutku pa so k razstavi dodali še delček iz fotografskega ustvarjanja Danila Jejčiča. Župan Marjan Poljšak in umetnik v klepetu

Lokarjeva galerija predstavlja celoten grafični opus umetnika – od začetkov, do zadnjih umetnin. Grafike so razstavljene v obeh nadstropjih galerije, kjer je goste sprejemal predsednik Društva severnoprimorskih likovnih umetnikov Vladimir Bačič.

Nikakor pa ne gre spregledati tretjega dela obsežne retrospektivne razstave, ki bo namesto uvodne deležna zaključne prireditve. V MC Hiši mladih je na ogled razstava Jejčičevih plakatov, 14. marca pa bo tam potekal pogovor z umetnikom. Jejčičeva umetnost je brezčasna, vedno aktualna in še posebej všečna tudi mladim, ki se bodo z umetnikom lahko družili na delavnicah v Pilonovi galeriji.

Oglejte si še več fotografij iz odprtja razstava

 

Urniki razstav:

Pilonova galerija

torek – petek: 8.00 - 17.00

nedelja: 15.00 - 18.00

Lokarjeva galerija

sreda – petek: 16.00 – 18.00

sobota in nedelja: 15.00 – 18.00

Hiša mladih

ponedeljk – petek: 8.00 - 22.00

sobota in nedelja: 8.00 - 13.00