Ajdovski policisti izvajali poostren nadzor nad vožnjami pod vplivom alkohola

datum: 11.02.2013
kategorija: Novice

Policisti Policijske postaje Ajdovščina so v času med 7. in 10. februarjem 2013 izvedli poostren nadzor nad ugotavljanjem voženj pod vplivom alkohola, saj so policisti na območju navedene policijske postaje v letošnjem letu v prometnih nesrečah obravnavali štiri udeležence, ki so vozili pod vplivom alkohola.

V navedenem času so policisti PP Ajdovščina odredili 86 preizkusov alkoholiziranosti. Med preizkušenimi je bilo 10 voznikov, ki so vozili nad dovoljeno oz. so imeli v organizmu večjo stopnjo alkohola kot to dovoljuje zakonodaja. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so ajdovski policisti zoper 2 voznika podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče, prav tako zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa so izdali 8 plačilnih nalogov zaradi kršitve določil Zakona o pravilih cestnega prometa. 

Policisti PP Ajdovščina vse udeležence cestnega prometa pozivajo k previdni in odgovorni vožnji in opozarjajo, da  alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, saj morajo biti vozniki za volanom trezni in se v primeru pitja alkohola odločiti za ustrezno prevozno sredstvo za varen prevoz domov. Vsi vozniki se morajo zavedati tudi dejstva, da preden sedejo za volan vozila, pomisliti in poskrbeti tako za lastno kot na varnost drugih udeležencev v cestnem prometu ter dosledno spoštovati cestnoprometne predpise. 

Poleg tega ajdovski policisti opozarjajo tudi na večjo varnost pešcev kot udeležencev v cestnem prometu, ki se poslabša predvsem v zimskih in jesenskih mesecih, ko se običajno poslabšajo tudi vremenske razmere (dež, sneg, megla, dež, burja), svetli del dneva pa je krajši. V tem obdobju so različne kategorije pešcev (otroci na poti v in iz šole, tekači, sprehajalci ipd…)zaradi slabše vidljivosti ogroženi v večji meri. Predvsem ponoči je pravočasna vidnost oziroma opaznost pešcev pomembna, da vozniki motornih vozil lahko lažje preprečijo tovrstne prometne nesreče. Vozniki pešcev drugače ne opazijo pravočasno, zato imajo lahko manj časa za pravilno reagiranje in ukrepanje v cestnem prometu. Pogosto je vzrok za prometne nesreče z udeležbo pešcev tudi neprilagojena hitrost vožnje glede na vidljivost in preglednost ceste. Prav zato policisti pešcem še posebej svetujejo, da ob zmanjšani vidljivosti in ponoči poskrbijo, da bodo v prometu vidni, da nosijo svetla oblačila, obutev ter predmete, ki izboljšajo pravočasno opaznost  pešca v cestnem prometu (odsevne trakove, kresničke, luči), upoštevajo cestnoprometne predpise itd.

Podatke pripravil Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostjo, PU Nova Gorica