Večer s Pahorjem v Podnanosu

datum: 30.01.2013
kategorija: Novice

Boris Pahor

Malokdo si drzne tako utemeljeno kritično in drzno spregovoriti o dejstvih iz preteklosti in sedanjosti, kot Boris Pahor. Mednarodno uveljavljeni tržaški pisatelj in eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev se bo tudi o pogledih v prihodnost razgovoril v Podnanosu (Kulturni dom), v petek 1.2.2013 ob 18.00 uri. S Podnanosom je Pahor še posebej povezan, saj je bila tu rojena njegova žena Rada, ki ji je pisatelj posvetil svojo zadnjo knjigo.

Boris Pahor, ki je v minulem letu dopolnil 99 let je nedvomno fenomen. Potem, ko je v zadnjih letih v Evropi požel izjemno pisateljsko slavo, kronano s prevodi v več jezikov in številnimi priznanji, je konec avgusta 2010 izdal svojo najnovejšo knjigo – Knjigo o Radi. Knjiga dnevniških zapisov je možev portret žene, ki si je prizadevno delila nelahko življenje s pisateljem. Hkrati pa je pisateljeva avtobiografija, kajti v njej popisuje številne dogodke iz svojega življenja, ki niso bili neposredno povezani z Rado.

Malokdo pa ve, da je Pahor neposredno povezan s Podnanosom, saj se je tu rodila njegova žena in sestra narodnega heroja in legendarnega partizanskega junaka Janka Premrla Vojka.  Rada, ki je bila Borisu pri pisanju v veliko oporo, je bila tudi sama pisateljsko izjemno nadarjena. Rada Vojka ni imela le rada kot brata, ampak ga je občudovala. Vojko se je že z redno telovadbo pripravljal na boj proti fašizmu. Fašisti so jim požgali hišo, oče in mati sta končala v zaporu, Vojko je bil ranjen in je za posledicami umrl, sestro Boženo je zaklal četnik,… Rada je vse to čutila in doživela, podobno kot Pahor, ki je kot sedemletni otrok videl požig Narodnega doma in fašistični teror okrog tega.

Knjiga o Radi pa ne bo edina oz. osrednja nit Večera z Borisom Pahorjem, ki bo v okviru Kulturnega tedna v Podnanosu potekal v petek 1.2.2013 ob 18.30. Večer bo namenjen predvsem Pahorjevemu orisu ključnih zgodovinskih dogodkov, ki so zaznamovali tako njegovo življenje kot celotno državo. Namen dogodkov, ki jih v Podnanosu, rojstnem kraju slovenske himne, pripravljajo v okviru tedna kulture, je krepitev domovinske zavednosti in gradnja državljanske vzgoje in ponosa. Prav Pahor pa je znan kot zagovornik ideje, da je mladim, ki jim tako rad predava po vsej Evropi, potrebno povedati resnico o domovini, o državi. In tudi o sedanjem stanju v državi Pahor skozi pogovor v Podnanosu zagotovo ne bo prizanesljiv.

ib