Med nebom in zemljo – razstava nagrajenih del

datum: 28.01.2013
kategorija: Novice

Marjan Cigoj, Lepotec, častni trak PSA

V petek, 25. januarja 2013, je potekala razglasitev rezultatov 4. mednarodnega fotografskega natečaja Med nebom in zemljo, hkrati pa je bila v avli Dvorane prve slovenske vlade odprta razstava nagrajenih fotografij. Ogled priporočamo!

Oton Naglost, Na polju, častni trak FIAPNa natečaj je prispelo 4144 del 412 avtorjev iz kar 53 držav sveta. Razpisane so bile štiri teme: letenje, prosta, potovanja in makro. Žirija je izbirala med 1344 sprejetimi deli. Ob nagradi organizatorja natečaja, Fotografskega društva Veno Pilon iz Ajdovščine, ki prav letos praznuje 10 let, so bili najboljši avtorji deležni tudi priznanj pokroviteljev natečaja: FZS (slovenska fotografska zveza), FIAP (mednarodna zveza za fotografsko umetnost), PSA (ameriško fotografsko združenje), letos prvič pa tudi UPI (mednarodna fotografska organizacija). Glavni sponzor natečaja je bil Inštitut za varnost Lozej, finančno pa je pri organizaciji pomagala tudi Občina Ajdovščina.

Letošnjo žirijo so sestavljali Izidor Jesenko, Oskar Karel Dolenc, John Hatfull in Marjan Artnak. Najuspešnejši avtor 4. mednarodnega fotografskega natečaja Med nebom in zemljo 2012 je Chun – Liang Yeh iz Tajske, ki je ob drugih nagradah prejel najvišje odlikovanje – modro FIAP značko. Najuspešnejši slovenski avtor natečaja pa je postal Izidor Gašperlin iz Kranja.

Preletimo še ostale nagrade slovenskih avtorjev. V temi »letenje« je častni trak FIAP prejel Aleš Komovec, Marjan Cigoj in Ivan Petrič sta prejela častna trakova PSA, Andrej Tarfila pa častni trak UPI. V temi »prosta« sta FIAP častna trakova prejela Primož Hieng in Domen Dolenc, častni trak UPI pa je prejel Izidor Gašperlin. Tema »potovanja« je prinesla bronasto medaljo PSA Izidorju Gašperlinu, častni trak FIAP je prejel Oton Naglost, častni trak PSA pa Anton Tratnik. V temi »makro« je častni trak FIAP prejel Zdravko Turk, častni trak PSA Marjan Cigoj ter častni trak UPI Aleš Komovec.

Prireditev ob zaključku 4. mednarodnega foto natečaja je bila priložnost za podelitev mednarodnih fotografskih naslovov, tako sta dva člana domačega društva – Marjan Cigoj in Anton Tratnik – prejela FIAP naslova. Društvena priznanja pa so prejeli Aleš Lemut, Irena Curk in Erna Furlan.

Ob razstavi je izšel tudi katalog, v katerem so objavljene se nagrajene fotografije.

Organizacijski odbor natečaja, ki so ga sestavljali Sonja Lovrekovič, Erna Furlan, Marjan Cigoj, Oton Naglost, Matjaž Slejko in predsednik Bogomir Kovač, je lahko zadovoljen z opravljenim ter si po nekajmesečnem delu lahko oddahne. A le za kratek čas, saj se bodo priprave za naslednji natečaj pričele prav kmalu.

Vabimo vas na ogled razstave nagrajenih del, ki bo v avli Dvorane prve slovenske vlade v Ajdovščini na ogled še naslednjih 14 dni. Razstava je odprta vsak dan med 10. in 12. uro ter med 16. in 18. uro, razen ob nedeljah, ko je na ogled le v dopoldanskem času.