Med nebom in zemljo

datum: 23.01.2013
kategorija: Novice

Vodomec Marijana Cigoja, lanskega dobitnika naziva fotografskega mojstra.

25. januarja bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekalo odprtje že četrte razstave fotografij in hkrati zaključni dogodek mednarodnega natečaja Med nebom in zemljo, s podelitvijo nagrad najboljšim.

Uveljavljen mednarodni natečaj zadnja štiri leta poteka pod naslovom Med nebom in zemljo, čeprav beleži daljšo zgodovino. Fotografsko društvo Veno Pilon je s pripravami pričelo že sredi lanskega poletja. Organizacijski odbor, ki mu predseduje Bogomir Ipavec, se je odločil, da okvirno ohrani teme (letenje, prosta, potovanja in makro) ter pripravil pravila natečaja. Dosedanjim pokroviteljem FZS (slovenska fotografska zveza), FIAP (mednarodna zveza za fotografsko umetnost), PSA (ameriško fotografsko združenje) se je letos prvič pridružil še UPI (mednarodna fotografska organizacija). Tudi s pridobivanjem sponzorjev društvo ni imelo večjih težav, saj je natečaj resnično uveljavljen, dobro organiziran in poznan na vseh petih svetovnih celinah. Glavni sponzor letošnjega natečaja je Inštitut za varnost Lozej.

Do določenega roka je svoja dela oddalo 410 avtorjev iz 53 držav. Skupno število prejetih fotografij je 4128, od tega 868 v temi letenje, 1494 v temi »prosta«, 1118 v temi potovanja in 648 v temi makro. Prijav je v letošnjem letu manj od lani, kar gre pripisati tako splošnemu slabšanju gospodarskih razmer v svetu, kot tudi velikemu številu natečajev, na katere se porazdelijo prijave. Vsekakor pa je število prijavljenih del lep dosežek in ponovno težka naloga za žirijo, ki bo izbirala najboljša dela.

Najboljše fotografije bodo prvič javno na ogled 25. januarja, ko bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala zaključna prireditev natečaja s podelitvijo nagrad. Ob razstavi bo izšel tudi katalog, kjer bodo najboljša dela objavljena. Razstava fotografij pa bo v avli Dvorane na ogled še najmanj 14 dni po odprtju.