Knjižnica Dobravlje? Ja, seveda!

datum: 22.01.2013
kategorija: Novice

Lavričeva knjižnica Ajdovščina je s koncem leta 2012 uresničila pred časom dano zavezo, da bo posodobila poslovanje izposojališča v Dobravljah. Knjižnica v Dobravljah je sicer namenjena tudi uporabnikom iz okoliških naselij, še posebej tistih bližjih (Skrilje, Kamnje, Potoče, Velike in Male Žablje …). Posebej je priročna, ker je odprta ob sobotnih dopoldnevih.

Knjižnica v Dobravljah deluje v nadstropju ob dvorani krajevne skupnosti. Uporabnikom je na voljo dobrih 5.000 enot knjižničnega gradiva: od knjig do dvd-jev, ki je namenjeno odraslim in otrokom.

Doslej je knjižnica delovala »po starem«, torej »na listke«. Posledica tega je bila, da so tudi knjige, za katere je bila v drugih enotah dolga čakalna vrsta, ostajale na policah. Skratka: le redki so vedeli, da si je v Dobravljah mogoče izposoditi aktualno branje. Škoda za knjige in predvsem za uporabnike!

V zadnjih dneh starega leta pa smo inštalirali računalnik za izposojo in knjižnico že tudi vključili v informacijski sistem. Posodobitev omogoča hitrejšo izposojo in evidence za knjižnico samo kot ugodnosti, ki za uporabnike v Dobravljah doslej niso bile na voljo. Najbolj koristno smo že omenili: brskanje po gradivu, ki je na razpolago. Te dni bo ob računalniškem mestu za knjižničarja usposobljeno še drugo mesto, namenjeno obiskovalcem. Knjižnica tako poslej ponuja skoraj vse, kar je na voljo tudi v drugih enotah Lavričeve knjižnice Ajdovščina.

Našteto so najbolj pomembne, ne pa edine spremembe na bolje. Tako smo v prostoru namestili drugi, resda iz »druge roke«, a lepši in bolj funkcionalen izposojevalni pult in namestili dodatno polico –še nekaj jih čaka na montažo, kar pomeni tudi nekaj gradiva več na voljo. Temu sledi tudi naša nabava, seveda v okviru razpoložljivih sredstev.

Naslednja sprememba morda ni tako vsebinsko povezana z neposredno knjižničarsko ponudbo, zagotovo pa vpliva, da je zadrževanje v knjižnici veliko bolj prijetno, zato lahko tudi daljše. Uredili smo namreč ogrevanje (prostor bo mogoče tudi hladiti), kar je posebej dobro za otroke in starejše. Namestili smo tudi senčila, saj neposredna sončna svetloba močno načenja izpostavljeno gradivo in skrajšuje njegovo življenjsko dobo. Pridobitev prispeva k bolj prijaznemu vtisu knjižnice.

Našteto so uporabniki že opazili, ugotavljajo knjižničarji, ki od začetka leta beležijo povečan obisk in izposoja. Upamo, da bo tako tudi naprej in da bodo podatki potrdili željo, da knjižnica na tej lokaciji ostane tudi v bodoče. Obisk in izposoja sta bila namreč bistveno prenizka glede na fond, ki je na voljo. V matični knjižnici nameravamo uporabnike v okoliških naseljih še posebej povabiti, da obiščejo enoto v Dobravljah - pa čeprav tamkajšnje vasi redno obiskuje tudi bibliobus.

Sobotno dopoldne je lahko odličen čas za obisk in izposojo. S tem se uporabnik lahko izogne gneči v Ajdovščino, kjer se nam število obiskovalcev močno povečuje, posebej ob ponedeljkih. Naš knjižničar odpira vrata v Dobravljah – enako kot doslej - v soboto od 9.00 do 11.30. Telefonska številka je: (05) 99-53-523. Podatke seveda lahko najdete tudi na spletni strani Lavričeve knjižnice Ajdovščina.

 Artur Lipovž