Poklon mladih lokalnih ustvarjalcev ob 40. obletnici Pilonove galerije

datum: 08.01.2013
kategorija: Novice

V letošnjem letu Pilonova galerija Ajdovščina obeležuje že štirideseto obletnico svojega delovanja, zato bo vse leto 2013 v znamenju praznovanja te okrogle obletnice. Poseben poklon bodo osrednji ajdovski likovni instituciji pripravili mladi - te je imel Pilon še posebej rad -, ki bodo javnosti predstavili svojo umetniško produkcijo.

V obliki predavanj in predstavitev bodo predstavniki mlajše generacije diplomantov in magistrov likovnih umetnosti in likovne pedagogike predstavili svoja zaključna študijska dela, v katere je vedno vložene veliko energije, izvirnih idej in zagnanosti, žal pa te praviloma ostajajo predstavljene le ožjemu krogu strokovne komisije. Na ta način se bodo mladi ne le približali domačemu občinstvu, temveč vzpostavili, upajmo, trajno vez in začetek trdnejšega sodelovanja s svojo matično galerijo. Želimo si namreč, da bi te generacije rasle in zorele skupaj s Pilonovo galerijo še naslednjih 40 let, tako kot jo od njene ustanovitve dalje spremljajo in z njo prijateljujejo nekdaj mladi in nadobudni, danes pa že priznani likovni umetniki – Pilonovi prijatelji in prijatelji Pilonove galerije.

 

Predstavitve diplomskih in magistrskih nalog se bodo praviloma dogajale enkrat mesečno ob četrtkovih večerih, začenši s predstavitvijo diplomske naloge iz likovne pedagogike Maje Štefin z naslovom »Barva kot večplastni fenomen« (Katarsis preko besed in slik), ki bo že v četrtek, 17. 1. 2013 ob 19h. Dogajanje okrog slovenskega kulturnega praznika bo 6. 2. 2013 ob 19h popestrila Sonja Makuc s predstavitvijo svoje magistrske naloge iz grafike »Litografska akvatinta«. Od meseca marca do zaključka letošnjega leta se bodo predstavile še druge ustvarjalke, ki so se že odzvale povabilu: Tea Curk Sorta, Jana Božič, Ana Čigon,  Urška Harej, Jasmina Rojc in Nika Božič.

V Pilonovi galeriji pa bomo veseli, če se nam oglasite tudi vsi tisti mladi umetniki in likovni pedagogi, ki vas še nismo imeli sreče spoznati, in bi se radi svoje na ta način predstavili javnosti. Naj se praznovanje petega desetletja Pilonove galerije spremeni v prakso!

 

 

Lep pozdrav iz Pilonove galerije. www.venopilon.com http://sl-si.facebook.com/pages/Pilonova-galerija-Ajdov%C5%A1%C4%8Dina/174292365954717