Čestitamo vam ob 100. rojstnem dnevu, gospa Mojca Klemenčič!

datum: 10.12.2012
kategorija: Novice

Prav danes slavi visok okrogel jubilej gospa Mojca Klemenčič, najmlajša od treh otrok Milana Klemenčiča, utemeljitelja slovenske lutkovne umetnosti. Osebno so gospe Mojci na njenem domu v Ljubljani voščili tudi župan Občine Ajdovščina, Marjan Poljšak, ravnateljica OŠ Šturje Ava Curk in domača lutkarica Ada Bačar.

Gospa Mojca se je rodila dve leti po uprizoritvi prve slovenske Mojca Klemenčič, 100. rojstni dan, 10. december 2012lutkovne predstave, to se je zgodilo 22. decembra leta 1910 v domači dnevni sobi v Šturjah. Z očetom je tesne vezi stkala kasneje. Sodelovala je le pri zadnji Klemenčičevi predstavi, pri uprizoritvi Fausta, ki se je leta 1936 zgodila prav tako v domači dnevi sobi, tokrat v meščanskem stanovanju v Ljubljani, kjer gospa Mojca živi še danes. Živo se spominja te uprizoritve in dveh, treh ducatov otrok ter ograjice pred odrom, ki je preprečevala radovednim otroškim rokam, da bi posegale po občutljivih lutkah. Iskrivo pripoveduje zgodbe iz zanimivega, mnogokrat tudi krutega življenja družine, ki se je iz Kobarida selila v Solkan, nato v Ajdovščino, med prvo vojno so bežali v Domžale, od tam pa v Ljubljano. Čeprav je gospa Mojca v Šturjah preživela le malo časa, pa se ima za Primorko. »Jaz sem Primorka, Šturka,« ponosno pove in si med drugim zaželi, da ji zapojemo primorsko himno.

Mojca Klemenčič, 100. rojstni dan, 10. december 2012Recepta za dolgo življenje gospa Mojca ne pozna: »Veliko bolezni sem imela, vse sem prestala, rada sem živela in rada sem vesela, to me je pokonci držalo.« Še vedno si kuha sama, prebira dnevno časopisje in sledi vsem aktualnim dogodkom. Pri vsakdanjem življenju ji pomagajo prijazni sosedje.

Sredi našega klepeta pa je gospa Mojca dobila še en prijazen obisk, voščit sta ji prišli članici njene univerze za 3. življenjsko obdobje, kjer je dolga leta sodelovala pri krožku umetnostne zgodovine.

Gospa Mojca Klemenčič, ob 100. rojstnem dnevu vam želimo, da bi še naprej ostali tako veseli in da bi se veselili življenja!

Občina Ajdovščina