Pregledna razstava Danila Jejčiča v Mednarodnem likovnem grafičnem centru v Ljubljani

datum: 29.11.2012
kategorija: Novice

V petek, 30. novembra 2012 ob 19. uri bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani potekalo odprtje razstave domačega umetnika, enega najvidnejših predstavnikov slovenske grafične umetnosti, Danila Jejčiča.

Razstava predstavlja grafični opus enega izmed najvidnejših predstavnikov slovenske grafične ustvarjalnosti in najpomembnejšega predstavnika geometrijske abstrakcije. Slikar in grafik Danilo Jejčič (1933) z njo obeležuje osemdesetletnico svojega življenja in ustvarjanja. Odprtja razstave se bo udeležil tudi župan Občine Ajdovščina, Marjan Poljšak.

Danilo JejčičDanilo Jejčič, akademski slikar in umetnik, ki ga najbolj poznamo kot grafika, je raziskoval in se izražal v vrsti likovnih žanrov. Začel je s kolaži, nadaljeval z reliefi - skulptoslikami iz naravnih materialov, se poskusil s posebnimi, v geometrijske oblike sestavljajočimi se objekti - komponibili, se ustalil v grafiki in v poznejših letih odkriva medij fotografije ter z njim kritično opozarja na ekološke probleme sodobne družbe. Povezovalna nit njegovega ustvarjanja pa je že več kot pet desetletij geometrijska abstrakcija.

Rodil se je leta 1933 v Ajdovščini, svoj rojstni kraj je zares zapustil le v času šolanja, in tam se je leta 1962 tudi prvič predstavil na skupinski razstavi. V letih 1948-1953 je v Ljubljani obiskoval Šolo za umetno obrt (današnja Srednja šola za oblikovanje in fotografijo) in leta 1954 študij nadaljeval na Akademiji upodabljajočih umetnosti (danes Akademija za likovno umetnost in oblikovanje) na oddelku za slikarstvo, ter leta 1971 diplomiral pri profesorju Gabrijelu Stupicu. Po vrnitvi domov je nekaj let služboval kot likovni pedagog, nato pa je leta 1973 postal kustos takrat ustanovljene Pilonove galerije v Ajdovščini in jo vodil vse do leta 1996.

Razstavlja vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Sodeloval je na skoraj osemdesetih skupinskih grafičnih in kiparskih razstavah (v zadnjih letih tudi fotografskih) in skoraj štiridesetih samostojnih in več kot petinštiridesetih mednarodnih razstavah. Njegova dela hranijo v domačih in tujih zbirkah. Živi in ustvarja v Ajdovščini.

Razstavo spremlja izid obširne monografije z dokumentacijo del, življenja in ustvarjanja Danila Jejčiča. Je v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, spremno študijo je napisal dr. Jure Mikuž. Na voljo v MGLC in mestnih knjigarnah. Razstavo in monografijo pripravljamo v sodelovanju s Pilonovo galerijo iz Ajdovščine.