Turšca – od nekdaj in tudi za naprej

datum: 25.11.2012
kategorija: Novice

Društvo gospodinj s Planine se v zadnjem projektu ukvarja s koruzo, po teh krajih, tudi na Planini, ji rečemo turšca. Da je bila od zmeraj pomembna za preživetje na kmetiji, je znano. Društvo planinskih gospodinj pa je iz preteklosti o koruzi izbrskalo vrsto zanimivosti, ki jo lahko s pridihom sodobnosti ponovno povzdignejo v osrednjo kmetijsko kulturo. Vsestransko in ekološko. S koruzo je povezanih mnogo družabnih običajev in drugih navad, kot je tista »na koruzi«. Za dober pridelek je najboljše domače seme . O vsem tem in še o čem pripoveduje letošnji projekt Društva gospodinj in dramske skupine s Planine, ki letos s strokovno podporo stopa še korak naprej v ohranjanju starih običajev.

koruza-gospodinje s planine - november 012Osrednji produkt letošnjega projekta Društva gospodinj s Planine je drobna knjižica, ki v sebi nosi pravi zaklad. Lepo je oblikovana, opremljena s čudovitimi in zelo povednimi fotografijami, pravo bogastvo pa se skriva v zgodbi. »Poljnto sme jeli vsak večjr« je pomenljiv naslov, polenta je preživela rodove Planincev in je skorajda edino, kar se je od koruze ohranilo do danes. V knjižici je zapisano mnogo spominov starih Planincev, ki se z nostalgijo spominjajo starih časov. Piše o pridelavi koruze, o starih mlinih na Vipavi, o različnih sortah, tudi o »guštnci«, ki so jih danes skoraj izrinili še zdaleč ne tako okusni hibridi … pa o ličkanju, slačenju, ki je včasih združevalo ljudi na vasi in o tem, kako so nekdaj iznajdljivo uporabili liste, storže in druge dele koruze za uporabne predmete, kot so metlice, po katerih so znani predvsem Budanjci, pa košare in predpražniki, ali pa za okras. Pa seveda o prehrani, knjižica na koncu ponudi zanimiv recept za koruzno pašto – gre za sodobno domislico, vendar za današnji čas še kako uporabno, saj takšna pašta ne vsebuje glutena.

 

koruza-gospodinje s planine - november 012Društvo se je letošnje naloge lotilo s strokovno pomočjo etnologinje, dr. Jasne Fakin Bajc, ki je bila tudi osrednja govornica premierne predstavitve knjižice, razstave in gledališke predstave na Planini. Poudarila je pomen ohranjanja in negovanja dediščine predvsem iz vidika trajnostnega razvoja, pa tudi kot izziv za prihodnost, saj je tradicionalno znanje vedno bolj iskano in cenjeno. Nekdaj so ljudje živeli v sožitju z naravo, z industrijskim razvojem pa so šla stara znanja skoraj v pozabo. Prav koruza je zanimiv primer oživljanja starih znanj za nove potrebe. Če je bila nekdaj zaradi svoje nezahtevnosti in uporabnosti pomembna za preživetje, danes lahko s svojimi  bogatimi načini tradicionalne uporabe ponudi dodano vrednost marsikateri gospodarski dejavnosti, predvsem v prehrambeni industriji in koruza-gospodinje s planine - november 012turizmu. Društvo gospodinj je namreč ob strokovnjakih k sodelovanju pritegnilo tudi mlade, ki so spoznavali stare navade in jih oživili na sodoben način. Tako se na razstavi fotografijam starih običajev ob bok postavljajo predmeti za sodobno rabo. Zanimivo tradicionalno-sodobno pevsko dogodivščino pa nam je uvodoma predstavila tudi pevska skupina Društva gospodinj.

Ekola, pa smo pri semenu. O ekološki pridelavi, eko kmetijah in predvsem o tem, kako dobro je domače seme, je namreč govorila letošnja gledališka predstava dramske skupine. Tako od srca se že dolgo nismo nasmejali. Poleg odlične zgodbe, ki jo je ponovno zapisal in režiral Dušan Česen, se igralcem pozna »igralska kilometrina«, pa tudi novo-pridobljena gledališka znanja. Zgodba je postavljena v sodoben čas, čas računalnikov in gospodarske krize. Skozi zabavne zaplete in razplete tudi koruza-gospodinje s planine - november 012poučuje o ekološki pridelavi. No, in o domačem semenu, ki se včasih še prerado prime ... Več pa ne smemo razkrivati, saj se Društvo gospodinj z razstavo in predstavo tradicionalno odpravljajo na majhno turnejo po domačih krajih, gostovanja bodo pričeli v Ajdovščini, v nedeljo, 2. Decembra ob 16. Uri v Dvorani prve slovenske vlade. V avli si bo mogoče ogledati razstavo, po predstavi pa tudi pokušati koruzno pašto. Doživetje priporočamo!