Poklon literarnemu velikanu

datum: 24.11.2012
kategorija: Sporočila za javnost

9. maja letos smo slovesno vstopili v Lokarjevo leto, ki je v petek, 23. novembra 2012 zabeležilo še enega od vrhuncev. Po dopoldanskem simpoziju, na katerem so o Lokarju spregovorili ugledni strokovnjaki, je sledilo še odkritje spominskega obeležja na pročelju Lokarjeve galerije in odprtje Lokarjeve spominske knjižnice.

Letošnje kulturno leto smo Ajdovci posvetili Lokarju. V znamenju tega velikega in pomembnega domačega pisatelja, zdravnika Danila Lokarja, je potekalo veliko različnih dogodkov, prireditev, razstav, izšli so ponatisi in novi natisi pisateljevih zgodb, Lokarju je posvečena tudi posebna spletna stran.  V središču vsega dogajanja pa je urejanje Lokarjeve galerije in znotraj nje Lokarjeve spominske sobe. Lokarjevi dediči so hišo brezplačno v upravljanje zaupali Društvu likovnih umetnikov Severne Primorske, ki jo je s pomočjo mnogih donatorjev in Občine Ajdovščina prenovila. Prva razstava v galerijskih prostorih je bila postavljena že v maju, po temeljiti prenovi pa je uradno odprtje potekalo v oktobru.

 

Lokarjevo leto - odkritje obeležja - 23.november 2012Strokovno srečanje, posvečeno pisatelju, je bilo okronano še z odprtjem Lokarjeve spominske knjižnice in odkritjem obeležja na pročelju Lokarjeve hiše, ki ga je izdelal član DLUSP-a, akademski kipar Silvester Fakuč iz Ustij. Simpozij je organizirala Lavričeva knjižnica, potekal pa je v Pilonovi galeriji. Ugledne goste – akademike, zgodovinarje, slaviste, učitelje – in obiskovalce je uvodoma pozdravil župan Marjan Poljšak.  Razprave  so pisatelja obravnavale kot prijatelja in sogovornika, kot pisatelja, tudi v odnosu ali pa primerjalno z drugimi umetniki,  kot ajdovskega zdravnike, umeščale so ga v čas in prostor, Lokarjev duh je po galeriji še močneje zavel skozi zadnji zvočni posnetek pisatelja, domači učitelji pa so govorili o Lokarjevi prisotnosti pri pouku in o pristopih k obeleževanju Lokarjevega leta. Vse razprave so objavljene v zborniku, ki je izšel prav na dan simpozija in ga je moč dobiti v Lavričevi knjižnici.

Lokarjevo leto - odkritje obeležja - 23.november 2012Tako kot simpozij je tudi odkritje spominskega obeležja in odprtje Lokarjeve spominske knjižnice pritegnilo veliko obiskovalcev. Lokarjevo bogato zapuščino sta pregledovali in urejali Ivana Slamič in Zdenka Žigon. Opravili sta veliko delo, ki ga zdaj predajata mladim literarnim strokovnjakom, saj so predvsem dnevniški zapiski in Lokarjeva korespondenca lahko velik izziv za literarna raziskovanja, je v predstavitvi spominske knjižnice na slovesnosti povedala Ivana Slamič. Spominsko obeležje so skupaj odkrili Ivana Slamič, Miha Lokar, ravnatelj OŠ Danila Lokarja Vladimir Bačič in župan Marjan Poljšak. Nato pa je sledil še ogled spominske knjižnice, ki je opremljena z Lokarjevim pohištvom, pisatelj pa je predstavljen skozi fotografsko zgodbo na štirih panojih. 

Pobudniki in krovni organizatorji kulturnega Lokarjevega lega v Ajdovščini so Osnovna šola Danila Lokarja, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske, Občina Ajdovščina ter društva in posamezniki. Zadali so si pomemben cilj – približati Danila Lokarja in njegovo literarno ustvarjalnost  širši množici. Po zaslugi Lokarjevih dedičev pa je Ajdovščina pridobila tudi nov kulturni prostor, ki se z obeležjem na pročelju poklanja umetniku.