Nekaj tisoč zadovoljnih pohodnikov po Vertovčevih poteh

datum: 19.11.2012
kategorija: Novice

12. pohod po Vertovčevih poteh je za nami. Udeležilo se ga je okoli 5000 pohodnikov iz vse Slovenije, ki so se zadovoljni in polni Vipavskih dobrot vračali v svoje kraje.

Povezava do fotografij iz 12. pohoda po Vertovčevih poteh

Letošnji pohod je ponudil še posebno bogat program, obilna pa je bila tudi ponudba vipavskih dobrot – tako ob pohodnih poteh, kot tudi na zaključku, na veseli in družabni kmečki tržnici pod mogočnim hrastom.

Pohodniki so bili še posebej navdušeni nad razstavo v cerkvici sv. Marjete. Društvo se svojemu ustanovitelju in pobudniku ureditve Vertovčevih poti, Stanislavu Bačarju, poklonilo z razstavo fosilov, ki jih je Stane našel na pohodnih poteh. Med njimi je tudi nekaj izredno zanimivih in posebnih, najdenih prvič na svetu, ki so poimenovani po kraju najdbe ali najditelju. Cerkvica je bila ena od Stanetovih najljubših točk na pohodni poti, stoji na griču nad njegovo rojstno vasjo Dolenje in vsa leta organizacije pohoda je prav on skrbel za razstave v njej. Tokratno razstavo pa je pripravil Stanetov vnuk Jure Slokar.

Gostoljubno so bili pohodniki sprejeti na Planini, kjer so jih pričakali domači vinogradniki s povabilom na svoje »odprte hrame« v začetku decembra. V dvorani pa so svoje umetnine razstavili člani rezbarsko-intarzijskega društva. Osrednjo slovesnost v Šmarjah so pripravili člani TD Vinoreja Šmarje, ki so ob tej priložnosti pohodnike povabili tudi na svojo pohodno prireditev na Šmarenski krajevni praznik v maju. S svojim obiskom in nagovorom je pohodnike počastila Vipavska vinska kraljica Katja Blagonja iz bližnjega Zavina. Družabno je bilo na Vrtovčah, TD Vrtovče je pohodnike sprejelo »pod kolono«. Tudi Tevčani so izkazali svoje gostoljube, veselo je bilo v Uhanjah. Vrata novega večnamenskega objekta sredi Ustij so bila na dan pohoda odprta, na ogled je bila razstava domačih umetnikov, ki jo je pripravil Silvester Fakuč.

Pohodniki so se pod mogočen hrast pred vasjo Ustje, kjer jih je pričakala bogato obložena kmečka tržnica, vračali zadovoljni. Mnogi med njimi so prvič obiskali pohod in na novo odkrili ta čudoviti rajski košček naše dežele. Vračali so se z lepimi vtisi in vipavskimi dobrotami.

Društvo Matija Vertovec se zahvaljuje za pomoč pri organizaciji 12. pohoda po Vertovčevih poteh:

- ekipi gorskih reševalcev GRS Tolmin

- ekipi Prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina

- PGD Col in PGD Šmarje, pa tudi GRS Ajdovščina (od koder so nam prijazno posodili agregat, potem, ko je naš »crknil«)

- Turističnemu društvu Vinoreja Šmarje, ki so poskrbeli za proslavo in druge podrobnosti v Šmarjah

- Juretu Slokarju, ki je postavil naravoslovno razstavo v cerkvi sv. Marjete

- ekipi lokalnih turističnih vodnikov iz Društva lokalnih turističnih vodnikov Ajdovščina

- ekipi TIC Ajdovščina

- vsem članom društva, domačinom in drugim posameznikom, ki so kuhali čaj in kavo, usmerjali pohodnike, pazili na njihovo varnost, jim ponujali domače dobrote … skratka vsem, ki so kakorkoli pripomogli k še enemu uspešno izvedenemu pohodu.